După cum probabil știți, Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), semnat pe 30 octombrie 2016 de prim-ministrul Trudeau și oficiali ai Uniunii Europene,  a fost aprobat pe 15 februarie a.c. de către Parlamentul European. În virtutea acestui acord, ridicarea vizelor de turist pentru români va intra în vigoare, parțial, la 1 mai. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și care au obținut o viză în ultimii zece ani și de cei care în prezent dețin o viză valabilă pentru Statele Unite. Apoi, de la 1 decembrie 2017, toți românii vor putea călători fără vize în Canada.

FĂRĂ VIZĂ DAR CU O AUTORIZAȚIE ELECTRONICĂ DE CĂLĂTORIE (ETA)
Odată cu ridicarea vizelor de turist, românii vor trebui să obțină această autorizație, ca orice cetățean al unei țări scutite de viză (cu excepția SUA) care vizitează sau tranzitează Canada. ETA este conectată electronic la pașaport și este valabilă timp de cinci ani sau până la expirarea pașaportului, dacă această dată survine înainte. ETA se obține online și costă 7$. Sunt necesare: pașaportul, o carte de debit sau credit și o adresă de e-mail. ETA este impusă doar călătorilor care ajung în Canada pe calea aerului, nu terestru sau maritim.

CÂT TIMP POT STA CETĂȚENII ROMÂNI CA TURIȘTI ÎN CANDA?
Durata sejurului este stabilită la punctul de intrare în Canada de către ofițerul de servicii frontaliere. În vasta majoritate a cazurilor, vizitatorii pot sta timp de șase luni. În cazul în care ofițerul decide pentru o perioadă mai scurtă, data de părăsire a Canadei va fi indicată în pașaport. Cei care doresc să-și extindă șederea trebuie să facă o cerere în acest sens cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care trebuie să plece din Canada. Cererea se poate descărca de pe site-ul ministerului Imigrației, la www.cic.gc.ca.

POSIBILITATEA REINTRODUCERII VIZELOR DACĂ NUMĂRUL IMIGRANȚILOR ILEGALI CREȘTE
Liberalizarea vizelor pentru cetățenii români nu aduce vreo schimbare privind reglementările din domeniul imigrației, iar românii care sosesc aici ca turiști nu au drept de muncă sau studii. Pentru a stopa eventuale abuzuri, guvernul de la Ottawa îşi rezervă dreptul de a reimpune vizele pentru cetățenii români (și bulgari) dacă „tendințele de migrație clandestină din partea vreuneia dintre cele două ţări cresc în mod semnificativ”. Există așadar un mecanism de snap-back prin care Canada va putea să reintroducă temporar vizele dacă se depăşeşte un anumit număr de imigranți ilegali. Această clauză este însă disponibilă doar în următorii trei ani, după care ea nu va mai putea fi invocată.

PRECEDENTE
Când Republica Cehă a intrat în Uniunea Europeană în 2004, alături de alte nouă țări, UE a început negocierile cu guvernul canadian pentru ridicarea vizelor privind cetățenii din Spațiul Schengen, în baza principiului de reciprocitate. Drept urmare, în octombrie 2007, vizele au fost ridicate pentru cetățenii Republicii Cehe. La nici doi ani însă, pe 16 iulie 2009, Canada a reintrodus vizele pentru cehi datorită faptului că mulți rămâneau în Canada cerând azil (majoritatea cererilor provenind de la cetățenii cehi de etnie romă). La insistențele Uniunii Europene și după o reformă (controversată) a sistemului de determinare a statutului de azilant care a redus considerabil numărul de cereri potențial false, vizele pentru cetățenii Republicii Cehe au fost din nou ridicate în noiembrie 2013.

Un alt exemplu este cel al Mexicului. În iulie 2009, Canada a reintrodus restricțiile privitoare la viza de turist pentru cetățenii mexicani din trei motive: creșterea substanțială a numărului de cereri de rămânere în Canada ca refugiat (de la 3.500 în 2005 la aproape 9.500 în 2008), creșterea ratei de violare a procedurilor de imigrare în cei trei ani precedenți reintroducerii vizelor, și creșterea riscurilor legate de documentele de călătorie, crimă organizată și corupție. Vizele pentru cetățenii mexicani au fost din nou ridicate începând cu 1 decembrie 2016.