Un profil general al consumatorilor rurali, realizat de firma de consultanţă Nielsen la sfârșitul anului trecut, relevă că aceştia au 41 de ani în medie, 68% sunt angajaţi, 73% sunt căsătoriţi, merg la cumpărături de trei ori pe săptămână, 46% au maşină, 63% au smartphone, iar 70% au cont bancar.

Studiul, citat de Mediafax, subliniază că România rurală, cu peste 10 mii de sate şi 9 milioane de locuitori, are un potenţial de dezvoltare insuficient explorat. 68% din populaţia activă are venituri decente din salarii, care îi acoperă necesităţile lunare şi îi permit şi unele cheltuieli adiţionale. De asemenea, tendința  de convergenţă între valorile, stilul de viaţă şi comportamentul de consum ale cumpărătorilor din mediul rural şi urban, în special la tineri, este din ce în ce mai evidentă. „Puşi în contexte similare, cumpărătorii din urban şi rural ar avea aceleaşi comportamente de consum, prin urmare o dezvoltare a retailului rural este o reală oportunitate”, arată studiul.

Majoritatea respondenților au că principală sursă de venit salariul sau pensia, doar unul din cinci câştigându-şi existenţa şi din activităţi legate de agricultură. Peste 20% din ei au declarat că nu au folosit niciun fel de instrumente bancare, pentru că fie nu le sunt necesare, fie nu le înţeleg utilitatea.

Printre produsele cele mai cumpărate în mediul rural se regăsesc pâinea, ţigările şi berea, dar şi apa sau gumă de mestecat. Coşul de cumpărături este compus în proporţie de 66% din produse alimentare.