Un studiu efectuat de un grup de cercetători montrealezi și publicat în International Journal of Infectious Diseases a determinat sursa primelor 118 cazuri de COVID-19 diagnosticate în Canada. Aceste cazuri au fost confirmate între 27 ianuarie și 11 martie 2020, dată la care mai multe avertismente și restricții de călătorie fuseseră deja emise, iar transmiterea comunitară era deja semnalată în Canada, după cum notează autorii studiului.

Deși aproape două treimi din cazurile înregistrate la nivel mondial proveneau în acel moment (11 martie) din China, și în ciuda legăturilor importante ce unesc cele două țări – China este al doilea partener comercial al Canadei, după SUA – doar nouă din primele cazuri raportate în Canada (7.6%) își aveau originea în această țară.

Potrivit cercetătorilor, călătoriile cel mai des semnalate printre primii 118 canadieni infectați cu noul coronavirus au fost cele în Orientul Mijlociu, Statele Unite și Europa; aproape o treime – 30 de cazuri – au fost persoane care au venit din Iran. De altfel, primul caz confirmat în Quebec, la sfârșitul lunii februarie, este cel al unei persoane din regiunea Montreal care se întorsese din Iran.

Studiul arată că în această eră a globalizări, riscul importării unei epidemii nu este în mod necesar proporțional cu numărul de cazuri confirmate într-o țară anume. Datele relevate sugerează că extinderea mijloacelor de depistare precoce și testare a persoanelor venite din străinătate, precum și instaurarea unor restricții de călătorie care să nu se limiteze doar la țările sau regiunile cu rată de infectare mare, ar fi putut ajuta la controlarea răspândirii virusului.

CITIȚI ȘI:

Mutațiile coronavirusului
Tratament pentru COVID-19: Calea anticorpilor neutralizanți se confirmă  
De ce bărbații au un risc mai mare de a muri de COVID-19 decât femeile?