François Legault recomandă quebechezilor să poarte o mască atunci când distanțarea fizică nu poate fi practicată, ca de exemplu în mijloacele de transport în comun. Măștile nu trebuie să fie neapărat medicale, ele pot fi artizanale, confecționate acasă.

„Aș vrea să văd cât mai mulți quebechezi purtând o mască”, a spus premierul, adăugând că aceasta are mai degrabă rolul de a-i proteja pe cei din jur, fiind „o formă de respect față de ceilalți”.

Întrebat de ce purtarea unei măști este recomandată dar nu obligatorie prin lege, primul ministru a răspuns că „legal, înainte de a face acest lucru obligatoriu trebuie să ne asigurăm că este eficace. (…) Pentru moment, nu este evident că purtarea unei măști reprezintă un succes garantat.”

Pe de altă parte, directorul sănătății publice din Quebec, dr. Horacio Arruda, a afirmat că posibilitatea ca masca să devină obligatorie nu este exclusă în viitor, în anumite circumstanțe.

Virusul nu plutește în aer pentru a fi absolut necesară masca, însă aceasta poate juca un rol în prevenirea infecției. Ea poate împiedica răspândirea virusului atât de către persoane care prezintă simptome cât și de cele asimptomatice. Mulți pot fi purtători ai coronavirusului fără să știe, fără să manifeste vreun simptom, putând să-l transmită mai departe în lipsa unei protecții minime precum acoperirea gurii și nasului.

Există și unele dovezi care arată că masca protejează de transmiterea virusului de la mâini la gură, probabil pentru că suntem mai atenți să nu ne atingem fața atunci când o purtăm. De asemenea, ea asigură o protecție atunci când cineva strănută sau tușește în apropiere.

Principala cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2 o constituie picăturile respiratorii, prin expunerea directă a mucoasei (nas și gură) sau a conjunctivei (ochi) la aceste picături, datorită contactului direct (sub un metru) cu o persoană infectată. De asemenea, transmiterea este posibilă și prin contactul cu obiecte folosite de o persoană infectată și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii. Aceasta deoarece picăturile respiratorii fiind mai grele, ele se depun rapid pe suprafețele din jurul persoanei infectate

Cea mai mare preocupare pe care experții în sănătate publică o au în legătură cu purtarea unei măști este falsul sentiment de siguranță pe care îl poate conferi.

Așadar, purtarea măștii este doar una dintre măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus. În acest sens, măsurile de igienă personală – spălatul pe mâini frecvent cu apă și săpun, pentru minim 20 de secunde – și practicarea distanțării fizice (2 m) rămân cele mai importante.

Reamintim că din data de 6 aprilie, Agenția Canadiană de Sănătate Publică recomandă purtarea unei măști non-medicale în public, ca o măsură suplimentară atunci când distanțarea socială este dificilă sau imposibilă. Începând cu 20 aprilie, purtarea măștilor de protecție non-medicale este obligatorie pentru toți cei care călătoresc cu avionul din și înspre Canada.  În momentul îmbarcării, pentru a-și putea continua călătoria, toți pasagerii care vin sau pleacă din Canada sunt obligați să arate că au o mască non-medicală.

Pe 24 aprilie, ministerul Sănătății din Quebec a publicat un ghid privind purtarea și fabricarea artizanală a măștilor.

Potrivit celor mai recente date de la INSPQ, bilanțul deceselor de COVID-19 în Quebec se ridică la 3,131, cu 118 mai multe ca ieri. Dintre aceste noi decese, 113 s-au înregistrat în regiunea Montreal.

Până în prezent, 39.225 de cazuri au fost confirmate în Quebec, 10,056 dintre acestea reprezentând persoane care s-au vindecat deja.

CITIȚI ȘI:

De ce sunt atât de multe decese din cauza COVID-19 în Quebec?
Montreal, epicentrul epidemiei în Canada. Când trebuie să sunăm la 1 877 644-4545 pentru a face un test de depistare COVID-19?