Lumina ultravioletă (UV) este utilizată de decenii pentru a steriliza instrumentele medicale. Am putea folosi această tehnologie pentru a decontamina locuri publice precum autobuze, metrouri, săli de clase sau birouri?

În teorie, lumina ultravioletă ar putea contribui la dezinfectarea acestor locuri. Totuși, trebuie știut că cea mai eficace radiație UV pentru a distruge coronavirusul este în același timp și foarte periculoasă pentru oameni. Este vorba de razele ultraviolete UVC, ale căror lungime de undă se situează între 100 și 280 nanometri. Precum razele UVA (315-400 nm) și UVB (280-315 nm), și cele UVC sunt emise de Soare. Numai că acestea nu reușesc să traverseze atmosfera Pământului și, prin urmare, noi nu suntem expuși la ele.

Razele UVC pot deteriora materialul genetic al virusului în câteva secunde, însă ele sunt și foarte cancerigene la oameni și pot fi foarte nocive pentru ochi. Prin urmare, razele dezinfectate trebuie să fie proiectate pe diverse suprafețe sau obiecte de dezinfectat fără ca cineva să se afle prin preajmă.

Ținând cont de acest lucru, Centrul universitar de sănătate McGill (CUSM) testează de la sfârșitul lunii aprilie dezinfectarea cu ultraviolete prin intermediul unui robot autonom – o premieră în Canada. Robotul emite fascicule de raze UVC pe suprafețele cel mai adesea contaminate de virus, fiind folosit într-o cameră pentru pacienți și într-o sală de operații la RI-MUHC Centre for Innovative Medicine de la Glen.

Cercetătorii sunt în curs de a evalua dacă această metodă este la fel de eficace pentru dezinfectarea diverselor suprafețe ca spălarea lor manuală, care durează mai mult și care prezintă riscuri pentru persoana ce o face. De asemenea, cercetătorii evaluează eficacitatea robotului pentru a dezinfecta tărgile și măștile N-95.

Această tehnologie are o mare utilitate dincolo de pandemia de COVID-19 și de aceea peste 40 de spitale din întreaga lume au achiziționat-o deja. Potrivit Canadian Patient Safety Institute, aproximativ 8.000 de canadieni mor din cauza infecțiilor dobândite în spitale în fiecare an; alți 220.000 se infectează.

Roboți capabili să se deplaseze în diverse spații proiectând lumina ultravioletă în mod autonom fac deja parte din arsenalul de dezinfectare a locurilor publice în mai multe țări ale lumii. Fotografii din China arată cum autobuzele sunt iradiate, la exterior și interior, cu această lumină ultravioletă. Aeroportul din Pittsburgh în SUA și cel din Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite folosesc deja de luna trecută roboți autonomi capabili să proiecteze raze ultraviolete pentru a dezinfecta spațiile cele mai la risc de contaminare. În Marea Britanie, aeroportul Heathrow din Londra testează utilizarea luminii ultraviolete pentru a dezinfecta cutiile din plastic unde călătorii își pun efectele personale în timpul controlului de securitate.

Dezinfectarea cu UVC nu este deci nouă, însă combinația de lumină ultravioletă și robotică face ca această tehnologie să fie foarte interesantă.

CITIȚI ȘI:

Clarificări din partea OMS privind transmiterea asimptomatică a coronavirusului
Restricțiile de voiaj și propagarea COVID-19