Quebec, 2020.

„Nu a existat suficient [personal în CHSLD-uri] pentru a-i hrăni pe acești oameni. Așa că au murit de foame. Trebuie spus.” – Dr. Vinh-Kim Nguyen, urgentolog la Spitalul General Evreiesc din Montreal și membru al organizației Medici fără Frontiere.

„În CHSLD sunt persoane care mor de deshidratare, de lipsa îngrijirilor medicale, de lipsa atenției și îngrijirilor din partea celor dragi.” – Michèle Charpentier, profesoară de asistență socială la UQAM.

Acestea sunt două declarații, dificil de citit, publicate de Journal de Montréal. Ele ilustrează drama care se petrece la ora actuală în rezidențele pentru persoane în vârstă din Quebec.

Penuria de mână de lucru din aceste rezidențe este una cronică, așa cum a fost subliniat de specialiști și guvernanți deopotrivă. Nivelul de îngrijiri și calitatea vieții acestor persoane, nu doar în vârstă ci și suferinde de tot felul de boli cronice printre care și demență, depindea foarte mult de ajutorul membrilor familiei. Pe 14 martie, vizitele au fost interzise în spitale, CHSLD (centres d’hébergement de soins de longue durée), rezidențe intermediare, de tip familial sau private – o măsură justă, cu efecte secundare dramatice însă, căci pe fondul lipsei de personal, amplificată de pandemie, bătrânii din rezidențe au rămas, în unele cazuri, fără niciun ajutor.

De unde și cumplita realitate a ultimelor săptămâni: mulți bătrâni din CHSLD-uri care au fost transferați la spital au murit nu din cauza coronavirusului ci de foame și de sete.

Un eșec de societate a cărui amploare abia acum începem să o măsurăm.

COVID-19 în Quebec, 23 aprilie 2020

Totalul deceselor în provincie se ridică la 1,243. 109 s-au adăugat în ultimele 24 de ore. Dintre cele 109, 93 au survenit la persoane din rezidențe pentru vârstnici.  

Din totalul celor 2,600 de rezidențe pentru persoane în vârstă din Quebec, 80 se confruntă cu o situație critică. Cazuri de COVID-19 au fost depistate în cel puțin 300 dintre acestea.

Penuria de personal se accelerează nu doar în CHSLD-uri ci și în întregul sistem de sănătate quebechez: 9,500 de persoane sunt absente la ora actuală, dintre care 4,000 reprezintă personal medical infectat.

Deoarece nevoia de mână de lucru nu a putut fi suplinită în totalitate în centrele de îngrijiri de lungă durată, așa cum premierul Legault spera acum câteva zile, în data de 22 aprilie Quebecul a transmis guvernului federal o cerere formală pentru o intervenție a armatei canadiene. Ottawa a aprobat această cerere. Drept urmare, în decurs de câteva zile, 1,000 de militari canadieni sunt așteptați pentru a da o mână de ajutor în Quebec. Ei se adaugă celor aproximativ 100 de militari cu calificări medicale ce se află deja pe teren, în diverse rezidențe pentru persoane în vârstă din provincie.
Ontario a adresat o cerere similară guvernului federal, pentru ca armata să intervină în cinci rezidențe pentru vârstnici, unde situația e considerată ca fiind scăpată de sub control.

CITIȚI ȘI:

Trei ordine profesionale din Quebec investighează centrele de îngrijiri de lungă durată
Quebec: Situația din rezidențele pentru persoane în vârstă, o urgență națională