Este din ce în ce mai greu să putem selecta grâul de neghină. Adică informația adevărată de cea denaturată.   

Am spus informație și nu știre, deoarece știrea implică deja o procesare. Am făcut această introducere deoarece am remarcat că cele mai multe opinii ni le conturăm citind comentarii și mai puțin știri. Nu-i includ aici pe aceia care citesc doar titlul articolului și deja și-au făcut imaginea „adevărată” despre subiectul împricinat.

Comentariile astea păcătoase provin din știri și informații de cele mai multe ori reale. Filtrarea începe în redacții încă din etapa selectării știrilor. Se aleg acele știri care convin profilului editorial al respectivului canal de știri. Mai departe știrea e scrisă în culorile și pe orientarea respectivului canal. Pentru radio și televiziune, inclusiv tonul vocii și expresia feței și a gesturilor pot modifica esența știrii. Mai departe, editorialistul preia știrea și o îmbracă în culorile casei. Mai precis, respectivul prezintă opinia canalului vizavi de știrea cu pricina. Ei, aici intervin problemele.

Câtă încredere putem avea în buna credință și bunele intenții ale editorialistului? Mulți au talent cu carul, talent de a scrie bine, de a convinge prin vorbe frumoase cum că albul e negru și pământul e plat. Dar este oare asta îndeajuns de a ne convinge că binele va fi biruitor într-un oarecare final, ca în filmele americane? Căci asta vrem cu toții, sper, binele să învingă. Dar binele meu nu e neapărat și binele tău, însă asta învățăm prin toleranță și vom vorbi altă dată despre dânsa.

Deocamdată, referitor la comentarii, pot să spun doar atât: nu tot ce zboară se mănâncă. Opiniile altora, fie ei sau ele, chiar jurnaliști cu ștate grele, nu reflectă neapărat realitatea din teren și asta din varii cauze: fie din motive financiare, politice, de faimă sau pur și simplu pentru a strica precarul echilibru care ne definește viața de zi cu zi.

Deci, atenție la comentarii, pot avea efecte nocive, precum tutunul. A, și apropo, dacă nu ați sesizat încă, și acesta a fost un comentariu. Rămâne acum pe dumneavoastră să…

CITIȚI ȘI:

Reflecții canadeze | Ei