Refluxul gastroesofagian nu este o afecțiune generată de prea mult acid, ci una cauzată de faptul că sfincterul esofagian inferior, care acționează ca o valvă între stomac și esofag, nu mai funcționează cum trebuie.

Refluxul gastric este o problemă de sănătate extrem de frecventă. Numită boală de reflux gastroesofagian (eng. gastroesophageal reflux disease, GERD), ea nu este cauzată de prea mult acid în stomac, așa cum suntem tentați să credem, ci de faptul că sfincterul esofagian inferior, numit cardia, nu se închide cum trebuie. Cardia acționează ca o valvă între esofag și stomac, închizând orificiul de intrare a alimentelor în stomac. Când el nu se închide eficient, conținutul gastric refulează în esofag. Acesta se irită deoarece nu este făcut să suporte aciditatea din stomac.

Cel mai frecvent simptom este senzația de arsură persistentă – se consideră că o persoană are GERD atunci când arsurile gastrice apar mai mult de două ori pe săptămână. Există cazuri în care boala de reflux gastroesofagian nu se manifestă prin arsuri gastrice, ci prin dureri de gât, răgușeală dimineața, probleme la înghițirea alimentelor, tuse uscată sau respirație îngreunată.

Cauzele care duc la apariția acestei boli pot fi:
Hernia hiatală: ieșirea stomacului în sus, către torace, datorită lărgirii orificiului de trecere a esofagului prin diafragmă în cavitatea abdominală, ceea ce face ca sfincterul cardial să nu mai funcționeze normal.
Stilul de viață: fumatul, alcoolul, obezitatea, stresul.
Sarcina, deoarece dezvoltarea fătului pune presiune pe stomac, putând provoca deschiderea sfincterului esofagian inferior atunci când nu este nevoie. De asemenea, schimbările hormonale normale care au loc în timpul sarcinii pot slăbi sfincterul, fiind un alt factor ce poate declanșa GERD.
Infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care cauzează o inflamație cronică, de nivel scăzut, a mucoasei stomacale, fiind un factor important – dacă nu chiar determinant – în producerea multor simptome ale refluxului gastric.
Anumite alimente ca roșiile, ceapa, usturoiul, cafeaua, ciocolata, menta, citricele, băuturile carbogazoase.
Anumite medicamente ca pastile anticoncepționale, antidepresivele triciclice, medicamentele anticolinergice și blocante ale canalelor de calciu folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale etc.

Un alt factor important, dar puțin discutat, care duce la refluxul gastroesofagian este insuficiența acidului gastric – contrar așadar mitului că nivelurile ridicate de acid din stomac provoacă arsuri. Nivelul scăzut de acid gastric conduce la o serie de simptome ce favorizează creșterea presiunii intra-abdominale, care apasă pe sfincterul esofagian interior. Atunci când acesta se deschide, din cauza acestei presiunii, chiar și o mică cantitate de acid care atinge interiorul esofagului poate provoca dureri și senzații de arsură.

Un indiciu simplu (în afara testelor medicale) după care vă puteți da seama de insuficiența acidului gastric este felul în care vă simțiți după ce mâncați carne, indiferent de tip: cei care nu au îndeajuns acid gastric în stomac se vor simți mai rău decât atunci când vor consuma alimente ce conțin mai puține proteine. Aceasta deoarece pentru a digera carnea este nevoie de mai mult acid în stomac, necesar descompunerii în mod corespunzător a structurilor proteice.

Cele mai frecvent utilizate medicamente în tratamentul GERD sunt anti-acidele. Acestea sunt disponibile și fără rețetă și de aceea riscul unui consum excesiv poate lesne surveni. Există mii de articole științifice care arată că scăderea producției de acid din stomac nu tratează problema, ci doar simptomele. În unele cazuri, cum este insuficiența acidului gastric sau infecția cu Helicobacter pylori, problema se poate chiar agrava – atunci când cantitatea de acid din stomac scade, se diminuează și capacitatea organismului de a omorî bacteria helicobacter.

Există însă și alte medicamente care pot fi luate: cele care ajută la contracția eficientă a sfincterului esofagian inferior și la mai buna închidere a zonei dintre stomac și esofag, antibiotice pentru Helicobacter pylori sau suplimente de Betaină HCL pentru insuficiența acidului gastric. Toate acestea trebuie luate numai ținând cont de sfatul medicului, chiar și în cazul suplimentelor sau a medicamentelor care pot fi cumpărate fără prescripție medicală.

Modificarea stilului de viață și adaptarea dietei sunt însă primele recomandări – și adesea singurele necesare – pe care specialiștii le fac persoanelor care suferă de GERD. Dacă fumați, renunțați la fumat; reduceți la minim consumul de băuturi alcoolice; scădeți în greutate atât cât este nevoie; evitați alimentele, enumerate anterior, care înrăutățesc simptomele; evitați vestimentația prea strâmtă; dormiți cu partea de sus a corpului înclinată la 30 de grade. Mâncați cât mai multe legume, fructe și alimente proaspete – cele procesate și zahărul exacerbează refluxul gastric; mestecați foarte bine (de circa 30 de ori) și mâncați mese mai mici. Iar pentru a balansa pH-ul din stomac folosiți, temporar, oțet de mere (organic, cu mamă) imediat înainte de a mânca: o lingură la circa 250 ml de apă. Atenție însă, oțetul de mere nu este indicat în cazul ulcerelor și poate interacționa cu anumite medicamente, ca de exemplu diuretice, laxative, medicamente pentru inimă. Pe termen lung, chiar diluat în apă, poate deteriora smalțul dentar.

Netratat, refluxul gastroesofagian poate provoca o serie de complicații, inclusiv ulcere esofagiene, boli pulmonare cronice și esofagita Barrett (o modificare a mucoasei esofagului care crește riscul de a dezvolta cancer esofagian).

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.