Conform unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, medicamentul experimental remdesivir are un efect asupra reducerii timpului de vindecare a bolnavilor de COVID-19 spitalizați.

Pe 29 aprilie, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, a afirmat că datele preliminare au demonstrat „că remdesivir are un efect clar, semnificativ şi pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare” la bolnavii de COVID-19. Anunțul său a oferit o rază de speranţă la nivel mondial în absenţa unei alte terapii eficiente contra noului coronavirus.

După revizuirea unui comitet de lectură, New England Journal of Medicine a publicat un studiu detaliat ce confirmă anunţul făcut de dr. Fauci, informează agenţia AFP, citată de Agerpres.

Remdesivir este un antiviral dezvoltat iniţial fără succes contra Ebola de către laboratoarele Gilead, o compania biofarmaceutică americană.

Injectat zilnic pe cale intravenoasă, timp de 10 zile, acest medicament a accelerat recuperarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu placebo – 11 zile faţă de 15 zile, în medie. Au fost consideraţi restabiliţi pacienţii care s-au putut întoarce acasă. Efectul a fost cel mai important la pacienţii spitalizaţi care nu erau conectaţi la aparate de respiraţie artificială.

Autorii au concluzionat că este preferabil ca tratamentul cu remdesivir să fie început înainte ca boala să progreseze până să se ajungă în stadiul în care să fie necesară conectarea la aparate de ventilaţie.

S-a constatat de asemenea că remdesivir a redus rata de mortalitate – 7,1% dintre pacienţii din grupul care au primit remdesivir au murit în decurs de 14 zile, comparativ cu 11,9% în grupul placebo, însă în acest caz nu se poate exclude faptul că diferenţa ar putea fi cauzată de hazard.

Remdesivir nu oferă astfel o garanţie pentru supravieţuire, au insistat autorii cercetării. „Este clar că un tratament antiviral nu poate fi, fără îndoială, suficient de unul singur”, au scris ei.

Studiul a fost condus pe 1.063 de pacienți. Mai mult de jumătate sufereau de o problemă de sănătate adițională, în special hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și obezitate. Vârsta medie a subiecților a fost de 58,9 ani, iar majoritatea dintre aceștia erau bărbați.

Gilead a indicat că rezultatele propriilor studii clinice vor fi publicate în curând. Unul dintre acestea a demonstrat că un tratament de cinci zile, în loc de 10 zile, ar fi la fel de eficient, potrivit Merdad Parsey, director medical în cadrul Gilead Sciences.

Stocurile de remdesivir sunt însă foarte limitate, medicii din întreaga lume așteptând informații despre cum trebuie utilizate mai bine cele de care dispun deja.

În Statele Unite, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgenţă a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia, în timp ce Europa ia în considerare o decizie similară. Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al remdesivir, care permite administrarea acestuia înainte de autorizarea sa oficială.

Și în Canada uzul compasional al remdesivir este permis. Aceasta înseamnă o utilizare foarte strictă și foarte limitată, doar pentru anumite cazuri, foarte grave, care implică femei gravide și persoane sub 18 ani. În data de 13 mai, înaintea publicării studiului din New England Journal of Medicine, Institut national d’excellence en santé et services sociaux (INESSS), un organism independent care raportează ministerului Sănătății din Quebec a publicat un raport intitulat COVID-19 et Remdésivir, întocmit la cererea ministerului Sănătății, care nu recomandă utilizarea acestui medicament în afara unui protocol de cercetare.

CITIȚI ȘI:

O combinație de trei medicamente antivirale accelerează vindecarea de COVID-19
Antivirale pentru combaterea HIV: Lipsite de eficacitate împotriva COVID-19
Clorochina și hidroxiclorochina: Mai mult rău decât bine