Marele filozof Socrate repeta adeseori această frază: „există o singură binefacere – cunoașterea, și un singur rău – ignoranța”. Această afirmație ne poate conduce în aproape toate acțiunile noastre, dar mai ales când vorbim de sănătate. Natura ne pune la dispoziție o multitudine de resurse: alimente, vitamine, minerale, enzime, aminoacizi, substanțe fitochimice din plante, care acționează atât în prevenție cât și spre vindecare. De aceea legumele, fructele și condimentele pot fi folosite pentru a ne consolida și hrăni organismul. Le putem integra în dieta zilnică sau le putem utiliza mai intens la nivel curativ.

Atunci când există un disconfort sau ne îmbolnăvim, pe lângă utilizarea lor în alimentație, ceaiuri sau băi din plante, putem folosi concentrate lichide, siropuri etc. Acestea vor aduce organismului o concentrație mai mare de ingrediente active, oferindu-i ajutorul necesar pentru recăpătarea echilibrului.

Pătrunjelul (Petroselium crispum). Frunzele de pătrunjel reprezintă o sursă excelentă de vitamina A, B (chiar B12 în cantități foarte mici) C și K și este clasat în fitoterapie în categoria plantelor cu acțiune diuretică. Atât frunzele cât și rădăcina oferă echilibru sistemului urinar, iar rădăcina poate fi utilizată și atunci când avem pietre la rinichi. Pătrunjelul este interesant și în procesele menstruale, putând chiar declanșa menstruațiile (în doze terapeutice și numai sub urmărire profesională).

Hreanul (Armoracia rusticana). De la hrean folosim rădăcina, care este un foarte bun decongestionant. Are proprietatea de a lichefia mucusul, este un excelent expectorant și se  folosește în congestiile respiratoare, atenuând afecțiunile căilor respiratorii. De asemenea, hreanul stimulează și procesele digestive, contracarând insuficiențele hepatice și ale pancreasului. Tonifiant al sistemului imunitar și având un conținut ridicat de vitamina C, hreanul este antibacterian, antiseptic și diuretic.

● Dafinul (Laurus nobilis).Foarte folositor pentru problemele comune de digestie (gaze, balonări etc.), dafinul are și o acțiune antiseptică, chiar și antibacteriană și antivirală, ce pot fi interesante în caz de gripă, afecțiuni ORL sau afecțiuni care au origine fungică. În extern, uleiul esențial are acțiune analgezică, cu efecte pozitive în cazul durerilor articulare sau reumatism.

Oregano (Origanum vulgare). Mai puțin cunoscut, frunzele și inflorescențele sale au proprietăți calmante și relaxante asupra musculaturii, aducând o căldură plăcută care favorizează reducerea durerii. Oregano este recunoscut pentru proprietăţile expectorante și efectul său antispasmodic. Infuzia de oregano este foarte utilă în caz de bronșite, tuse, gripe sau răceli. Este de asemenea un foarte bun antibacterian digestiv, ameliorând digestia și reducând gazul intestinal.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Ce remedii naturale ne oferă plantele medicinale împotriva anxietății?
Sănătatea ca o grădină