În Pointe-Claire, pe Lakeshore Drive, se află un butic absolut fascinant pentru oricine are un minim de simț estetic și o apreciere pentru frumos. Un spațiu locuit de diverse arte, unde șicul clasic se îmbină cu originalul avangardist. Este vorba de L’ARTelier du Village, unde clienții pot găsi haine, pantofi, accesorii și obiecte de artă și artizanat. Proprietara sa este o româncă, Roxana Stoleru, artistă la rândul ei, care sprijină prin intermediul buticului său diverși creatori locali. Roxana a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. Vă invităm așadar să descoperiți acest magazin original și să apreciați spiritul artistic, dar și cel antreprenorial, al proprietarei sale.

Eva Halus: Roxana Stoleru, când ați înființat buticul L’ARTelier du Village din Pointe-Claire și cum s-a născut ideea creării lui?
Roxana Stoleru: L’ARTelier du Village și-a deschis ușile acum aproape opt ani din dorința de a face ce-mi place. Deoarece lucrasem într-o galerie de artă din Vieux-Montréal, aveam deja contact cu lumea artei locale. Viziunea pe care o aveam era  destul de largă, știam doar că trebuie să fie diferit de ce ofereau alții.

EH: Care este backgroundul dvs.? Ați studiat creație vestimentară sau într-un domeniu apropiat?
RS: Am studiat gestiunea afacerilor (Business Administration) și am un master în Environmental Assessment de la Universitatea McGill. Majoritatea vieții mele profesionale s-a desfășurat în domeniul dezvoltării internaționale, însă partea artistică a fost tot timpul prezentă și am studii și în domeniul design-ului interior. Atunci când m-am gândit la deschiderea propriei afaceri am pornit de la design și artă, la care am adăugat și partea de „artă purtabilă” (wearable art).

EH: În L’ARTelier du Village clienții pot găsi creațiile vestimentare și accesoriile de modă ale unor designeri locali. Încurajați și artiști din alte domenii, ca pictura sau sculptura, oferindu-le o rampă spre piața locală?
RS: Exact, magazinul prezintă arta în diferitele sale forme, atât arta vizuală, cât și cea purtabilă. Avem creațiile unor artiști și artizani locali, majoritatea din West Island. Îmi place să sprijin și să promovez ce este local.

EH: Dați-ne câteva exemple de designeri sau mărci pe care le putem găsi în buticul L’ARTelier du Village.
RS: Îmi plac mărcile de haine cu design original, colorat, chiar extravagant uneori. În general aleg articole care sunt diferite, cu texturi frumoase și culori deosebite, articole ce nu se găsesc peste tot. Așa am ajuns să fim recunoscuți ca un magazin al lucrurilor originale. La un moment dat, am descoperit o firmă de haine din Europa, Mamatayoe, care nu avea reprezentant în Montreal sau Canada și am făcut import direct o perioadă. Am fost primul magazin care a vândut această firmă în Canada.

Am fost și sursă de inspirație pentru o companie locală, Dolcezza Montreal. Au început să ne urmărească pagina de Facebook, unde postăm zilnic sugestii vestimentare sau de accesorii și fotografii cu diverse obiecte de artă din magazin, și așa au hotărât să vină în Pointe-Claire Village pentru sesiunile foto dedicate catalogului lor. Le-a plăcut foarte mult amestecul de artă și haine din magazin, lucru ce a servit ca punct de plecare pentru o linie vestimentară inspirată din artă, pe care Dolcezza Montreal a lansat-o în anul următor. Au selectat câțiva artiști din toată lumea și au folosit printurile tablourilor lor pentru colecția respectivă.

Oferim deci clienților mărci locale, precum Dolcezza Montreal, dar și europene ca Mamatayoe, Mansted, El Naturalista sau Desigual, care este poate cea mai cunoscută la nivel internațional.

Pe lângă aceste mărci comerciale, avem și un sector de unicate, de one of a kind, unde avem expuse jachete și veste împâslite manual, absolut superbe, și ai căror nasturi sunt de asemenea concepuți și făcuți pentru fiecare piesă în parte. Tot aici se regăsesc și creațiile mele țesute – șaluri, fulare, covoare, urmând ca și alte articolele să se alăture cât de curând.

EH: Cum v-ați inițiat în arta țesutului?
RS: Încă din copilărie am fost fascinată de culori, forme, texturi și artă manuală, în general, toate acestea moștenite în special de la bunica maternă, o exponentă a generației în care totul sau aproape totul era făcut de mână. Dragostea pentru țesut am prins-o de la ea. Bunica țesea la războiul de țesut cu lâna țesălată de la oile ei. Cu emoție vorbesc despre aceste experiențe din copilărie, care mi s-au impregnat în memorie încă de la o vârstă fragedă, de la simpla observare a bunicii mele lucrând la război, până la spălarea lânii în râu și torsul ei.

Simțindu-mă parcă ghidată de bunica mea, la Montreal, nu demult, am avut din nou ocazia să țes, să învăț tehnici noi, să-mi cumpăr un război de țesut mic, pentru masă, apoi altul mai mare. Într-un an de practică am creat deja o gamă variată de articole (fulare, șaluri, covoare), iar acum, la rândul meu, dau cursuri de țesut celor doritori.

EH: Organizați, de asemenea, diverse evenimente și ateliere, cum ar fi „portes ouvertes” sau atelierul de creație 3D cu Paverpol (substanță fluidă, pe bază de apă, folosită ca întăritor pentru materiale textile, conferind formă materialului și imaginației celui care o folosește – n.r.) care a avut loc de curând (9 septembrie). Ce alte asemenea activități mai propuneți publicului?
RS: Da, organizăm în mod curent ateliere deschise (open workshops) în fiecare marți după-amiază și sâmbăta dimineața, la care oricine dorește poate participa. Fiecare își poate aduce proiectul la care lucrează, fie în domeniul țesutului, fie al tricotatului sau cusutului de ii. De asemenea, organizăm cursuri de țesut și cursuri de sculptură textilă cu produsul Paverpol. Invit cititorii Accent Montreal să consulte site-ul nostru,  lartelierduvillage.blogspot.com, precum și pagina de Facebook, @LARTelierduVillage, unde veți găsi detalii despre artiștii invitați să expună, vernisajele expozițiilor pe care le găzduim, precum și atelierele pe care le organizăm.

L’ARTelier du Village
314 Lakeshore Dr, Pointe-Claire, QC H9S 4L5
514-505-1375
Deschis în fiecare zi

Repere biografice
Născută la București, Roxana Stoleru a absolvit facultatea de Studii Economice în Limbi Străine din cadrul ASE (specializarea Gestiunea afacerilor) și are un master de la Universitatea McGill în Evaluare de mediu.

După o carieră începută în România în domeniul dezvoltării internaționale se stabilește la Montreal împreună cu familia, unde lucrează pe post de consultant în cadrul ONU. În paralel, își aprofundează studiile în domeniul designului și urmează diverse cursuri de artă, experimentând cu sculptura, pictura, fotografia și țesutul manual.

În primăvara anului 2011 deschide magazinul de artă și design vestimentar L’ARTelier du Village în suburbia Pointe-Claire a Montrealului. Roxana evoluează și se transformă odată cu el, ajungând ca în ziua de azi să ofere cursuri de țesut și sculptură textilă Paverpol. Aici îi și puteți admira creațiile vestimentare și din domeniul artei, alături de alți creatori locali. Roxana Stoleru este de asemenea pasionată de fotografie și are o colecție impresionantă de fotografii din călătoriile sale.