Sănătatea este ca o grădină. Pentru ca o grădină să fie lipsită de boli, trebuie să existe un echilibru între plantele pe care le cultivăm. Nu cred în eliminarea completă a unei specii invadatoare, ci mai degrabă în respectarea locului fiecărei plante și în utilizarea plantelor complementare pentru găsirea unui echilibru.

Ca și grădina, organismul nostru este complex și caută să rămână în echilibru indiferent de situația în care este adus. Întrebarea crucială în momentul actual este: cum să abordăm concret situația, ce măsuri să luăm? Pot plantele medicinale veni în ajutorul nostru?

Iată în cele ce urmează câteva categorii de plante medicinale care pot ajuta organismul să se apere de agresiuni printr-o acțiune preventivă și terapeutică.

● Antimicrobienele. Acestea sunt plante care acționează pentru combaterea infecțiilor. Exemple: echinaceea, eucaliptul, usturoiul, cimbru, socul, propolisul și fructele de cătină.  Pentru a se stabili puterea antiseptică a uleiurilor volatile pe care le găsim în plante, acestea au fost comparate cu fenolul, un antiseptic de sinteză folosit în mod obișnuit. A rezultat că multe uleiuri volatile sunt mai puternice ca fenolul, uleiul de cimbru fiind cel mai puternic. Mai mult, în timp ce fenolul distruge țesutul din jurul unei răni, uleiurile volatile din plante nu o fac. Uleiul de usturoi este un alt antimicrobian puternic care merită amintit.

● Diaforeticele (febrifugele). Un diaforetic este un remediu care stimulează corpul să transpire mai mult. La rândul ei, transpirația intensifică eliminarea de toxine prin piele și ajută la purificarea organismului. Diaforeticele sunt indicate într-o gamă largă de afecțiuni, dar cu atât mai mult în tratamentul febrei și al infecțiilor, ele intensificând și grăbind procesul de vindecare. Cele mai folositoare plante din această categorie sunt: angelica, florile de soc, ardeiul iute, ghimbirul, hisopul, busuiocul, cimbrul și coada șoricelului.

● Tonicele nervoase. În cazuri de șoc, stres sau slăbiciune nervoasă, tonicele întăresc și stimulează direct țesuturile. Unul dintre cele mai bune remedii pentru țesutul nervos este ovăzul, care poate să fie administrat sub formă de tinctură, asociat cu relaxante nervoase. Alte tonice nervoase sunt: damiana, sunătoarea, gura-lupului sau verbina.

● Relaxantele nervoase. În cazuri de cazuri de stres și încordare, relaxantele nervoase pot ajuta foarte mult la ameliorarea stării de spirit. Printre acestea: mușețelul, hameiul, hisopul, levănțica, florile de tei, talpa gâștei, rozmarinul, gura lupului, valeriana și păducelul.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse. 

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Ce remedii naturale ne oferă plantele medicinale împotriva anxietății?
Plante utile pentru sistemul respirator