Ambele teste analizează eșantioanele prelevate și oferă rezultatul în mai puțin de 15 minute.

Primul dispozitiv de depistare rapidă aprobat de Santé Canada este fabricat de laboratoarele Abbott Diagnostics (SUA) și poartă numele de ID NOW. El este utilizat deja de câteva luni în Statele Unite.

Testul nu înlocuiește tamponul folosit pentru recoltarea de probe nazale, însă, potrivit fabricantului, poate efectua analiza testului pe loc, dând rezultatele în mai puțin de 15 minute.

Pe lângă rapiditate, aparatul cântărește mai puțin de 3 kg, putând fi foarte ușor transportat oriunde. De aceea, un număr semnificativ de astfel de teste rapide și portabile vor fi folosite în zone rurale sau îndepărtate, precum și în locuri susceptibile de a deveni focare de COVID-19, cum ar fi școlile sau centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD).

Aprobarea din partea Santé Canada a survenit la o zi după ce guvernul federal a anunțat încheierea unui acord cu Abbott Diagnostics Scarborough Inc. pentru procurarea a aproape opt milioane de kituri cu tampoane și reactivi și a unui număr de până la 3,800 de dispozitive de analiză. Înțelegerea a fost condiționată de aprobarea din partea Santé Canada.

Se preconizează ca până la sfârșitul anului, 2,5 milioane de teste să fie deja disponibile pentru utilizare în Canada.

Santé Canada are autoritatea de a aproba de urgență teste pentru COVID-19, iar în ultima vreme, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri și a faptului că de multe ori canadienii trebuie să aștepte câteva zile pentru a avea rezultatul, agenția federală s-a aflat sub presiune pentru a permite utilizarea testelor rapide.

Cât de fiabil este ID Now?

ID NOW este cunoscut ca un test care în anumite circumstanțe poate oferi rezultate incorecte, fals negative. Atunci când utilizarea sa de urgență a fost autorizată în SUA, Food and Drug Administration a precizat că el este menit să fie folosit în primele șapte zile în care o persoană prezintă simptome de Covid-19. Pentru evaluarea cuiva în această situație, testul Abbott poate diagnostica rapid și ușor boala, având o sensibilitate de 92,5% în detectarea cazurilor pozitive și de 98% a celor negative.

La persoanele infectate, dar care nu prezintă încă simptome, testul este mult mai puțin precis, nereușind să detecteze până la unul din trei cazuri.

În luna mai, după ce mai multe probleme au fost raportate în legătură cu acest test, FDA a atras atenția că este indicat ca cei care primesc un rezultat negativ să-l confirme cu unul analizat într-un laborator.

Când Donald Trump a fost diagnosticat cu Covid-19 a devenit publică informația că timp de luni de zile, strategia Casei Albe pentru a proteja președintele SUA și anturajul său de coronavirus a fost de a examina toți vizitatorii prin intermediul acestui test rapid. Tuturor celor care au primit un rezultat negativ li s-a permis accesul fără mască la întâlniri și proceduri oficiale. ID Now nu este însă destinat acestui scop.

În Canada acest test va fi administrat doar celor care prezintă simptome și doar în primele șapte zile după apariția primelor semne.

Panbio, un test antigenic rapid

La câteva zile după aprobarea testului ID Now, ministra federală a Aprovizionării, Anita Anand, a anunțat că Ottawa a semnat un contract pentru achiziționarea a 20,5 de milioane  de teste rapide bazate pe detecția de antigen. Testul, denumit Panbio, este produs de Abbott Rapid Diagnostics din Germania și este primul de acest gen aprobat de Health Canada. Panbio este capabil să ofere un rezultat în mai puțin de 15 minute.

FOTO: AFP via Getty Images.

Spre deosebire însă de ID Now, fabricat de Abbott Diagnostics din SUA și care caută să detecteze prezența genetică a coronavirusului, Panbio utilizează o tehnologie bazată pe detecția de antigen, care identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale) în probe de secreție nasofaringiană recoltate de la pacienți.

Antigenele virale sunt proteine din structura virusului care determina răspunsul imun specific al organismului la acest virus. Secrețiile nasofaringiene de la pacient se pun pe o bandă de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS-CoV-2. Dacă secrețiile conțin antigen viral se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții.

Testul Panbio nu necesită deci un dispozitiv de analiză ca ID Now. El se aseamănă un pic cu un test de sarcină, cu o mică fereastră pe un stick care afișează rezultatul pozitiv sau negativ.

Potrivit producătorului, Panbio este precis în ceea ce privește rezultatele pozitive în 93% din cazuri, iar cele negative în 99% din cazuri.

Cele două teste vor fi distribuite guvernelor provinciale și teritoriale în baza unui acord de alocare menit să asigure o distribuție echitabilă, în funcție de necesități.

Până în prezent, agenția federală a aprobat patru teste care pot fi efectuate fără a trimite probele recoltate la un laborator. Pe lângă ID Now și Panbio, Santé Canada a dat undă verde și modelului BCube, produs de compania de biotehnologie Hyris în Marea Britanie, precum și celui numit GeneXpert, dezvoltat de compania americană Cepheid. La ora actuală, guvernul canadian nu a încheiat vreun contract de cumpărare cu aceste două firme. BCube poate da un rezultat în circa 90 de minute, iar GeneXpert în mai puțin de 60 de minute.