Câteva sfaturi deosebit de utile pentru a vă proteja și evita un accident vascular cerebral (AVC), indiferent de vârstă sau istoric familial.

Vârsta ne face mai susceptibili de a suferi un accident vascular cerebral (AVC), la fel ca și faptul de a avea unul din părinți sau o altă rudă apropiată care a avut un accident vascular cerebral. Nu putem inversa anii și nu putem schimba istoricul familial, dar putem controla mulți alți factori de risc pentru un accident vascular cerebral – cu condiția să știm care sunt aceștia. În articolul de față, bazat pe informații de la Harvard Health Publishing, vă prezentăm șapte modalități menite să reducă riscurile de a cădea victimă unui accident vascular cerebral

Controlați-vă tensiunea arterială

Hipertensiunea este un imens factor de risc pentru femei și bărbați deopotrivă, dublând sau chiar quadruplând riscul de accident vascular cerebral dacă nu este controlată. Monitorizarea tensiunii arteriale și, dacă este crescută, tratarea acesteia, este probabil cel important lucru pe care îl putem face pentru sănătatea vasculară.

Încercați, așadar, să vă mențineți tensiunea mai mică de 135/85 – cu mențiunea că pentru unele persoane, ținând cont de factori specifici, un obiectiv mai puțin ambițios (cum ar fi 140/90) poate fi mai nimerit.

Pentru a ajunge la aceste valori vă sugerăm următoarele lucruri:
■ Reduceți sarea din dietă la cel mult 1.500 de miligrame pe zi (aproximativ o jumătate de linguriță).
■ Evitați alimentele cu un nivel ridicat de grăsimi.
■ Consumați cinci porții de legume și fructe în fiecare zi, o porție de pește de două până la trei ori pe săptămână, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
■ Creșteți nivelul zilnic de activitate – cel puțin 30 de minute de mișcare/exerciții fizice pe zi.
■ Abandonați țigările dacă fumați.
■ Luați medicamente pentru tensiunea arterială, dacă este nevoie și medicul vi le recomandă.

CITIȚI ȘI: Hipertensiunea arterială, o afecţiune gravă ce poate ucide

Slăbiți

Obezitatea, precum și complicațiile sale (inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul) cresc șansele de a avea un accident vascular cerebral. Pentru persoanele supraponderale, pierderea a doar 5 kilograme poate avea un impact semnificativ asupra riscului de accident vascular cerebral.

Vizați un indice de masă corporal (eng. body mass index, BMI) de maxim 25. Pentru aceasta, încercați să consumați nu mai mult de 1.500 – 2.000 de calorii pe zi (în funcție de nivelul de activitate și de BMI-ul curent). De asemenea, sporiți cantitatea de mișcare zilnică prin activități precum mersul pe jos, urcatul scărilor (în loc de lift) sau practicarea unui sport.

Dacă atingerea unui indice de masă corporal de sub 25 nu este realist pentru dvs., lucrați cu medicul de familie și/sau un nutriționist pentru a crea o strategie personalizată pentru slăbit.

CITIȚI ȘI: Slăbitul, trei adevăruri esențiale

Exersați mai mult

Exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale, dar constituie și un element de sine stătător în reducerea riscului de AVC. Încercați să exersați, la o intensitate moderată, cel puțin cinci zile pe săptămână, timp de o jumătate de oră. Intensitate moderată înseamnă atunci când respirați mai greu, dar puteți totuși vorbi. Dacă nu aveți la dispoziție 30 de minute consecutive, exersați timp de 10 până la 15 minute de câteva ori pe zi.

Dacă beți, consumați alcoolul cu moderație

Cu cât consumați mai puțin alcool, cu atât e mai bine. Un pahar pe zi vine cu un risc mic, însă dacă beți mai mult de două pe zi, riscul de accident vascular cerebral crește vertiginos. Prin urmare, nu beți mai mult de un pahar de alcool pe zi și alegeți vinul roșu, deoarece conține resveratrol, care se crede că poate proteja inima și creierul. Fiți, de asemenea, atenți la cantități: un pahar înseamnă circa 150 ml de vin, 350 ml de bere și 50 ml de tărie.

CITIȚI ȘI: De ce este alcoolul toxic pentru organism?

Tratați-vă fibrilația atrială

Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac. Ea apare ca urmare a unei tulburări a semnalelor electrice cu rol în reglarea bătăilor inimii și afectează milioane de oameni în întreaga lume.

Fibrilația atrială este periculoasă deoarece principala sa complicație este accidentul vascular cerebral. Bătăile neregulate ale inimii pot face ca sângele să stagneze în atrii și să formeze cheaguri. Dacă un astfel de cheag ajunge să circule într-o arteră care hrănește creierul, poate bloca fluxul de sânge, provocând astfel un accident vascular cerebral.

Fibrilația atrială trebuie luată foarte în serios și tratată deoarece ea sporește de aproape cinci ori riscul de AVC. Dacă aveți palpitații sau dificultăți de respirație (eng. shortness of breath), consultați neapărat un medic. Acesta ar putea să vă prescrie un anticoagulant (precum Warfarină/ Coumadin) pentru a diminua posibilitatea unui AVC cauzat de fibrilație atrială.

Tratați-vă diabetul

Hiperglicemia (atunci când cantitatea glucozei din sânge este peste valorile normale) afectează, în timp, vasele sanguine, lucru ce mărește posibilitatea formării unui cheag de sânge în interiorul lor. Controlați-vă deci glicemia pentru a o menține în intervalul de valori recomandate prin intermediul dietei, exercițiilor fizice și medicamentelor prescrise de medic.

Lăsați-vă la fumat

Fumatul accelerează formarea cheagurilor prin faptul că îngroașă sângele și favorizează acumularea de placă pe pereții arterelor (ateroscleroză). Împreună cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat are unul dintre cele mai puternice efecte privind reducerea riscului de accident vascular cerebral. Este foarte important să discutați cu doctorul dvs. de familie despre diferitele modalități pentru a renunța la fumat și care dintre acestea este cea mai potrivită pentru dvs. – medicamente, pastile sau plasturi de nicotină, consiliere psihologică. Țineți cont de faptul că majoritatea fumătorilor au nevoie de mai multe încercări pentru a se dezbăra de acest obicei/de a învinge această adicție.

CITIȚI ȘI: Tabagismul, a doua cauză de deces în lume

Cum să identificați rapid un AVC

National Stroke Association din SUA a creat un acronim ușor de reținut, menit să ajute oamenii în identificarea rapidă – și acționarea în consecință – atunci când au de-a face cu un accident vascular cerebral.   

Este foarte important de reținut că tratarea unui accident vascular cerebral în primele trei ore de la instalarea simptomelor poate face diferența între o recuperare totală și o dizabilitate pe viață.

Acronimul este (în engleză) FAST și provine de la următoarele cuvinte: Face (față), Arms (brațe), Speech (vorbire), Time (timp).
Face: Atunci când zâmbiți, vi se lasă/cade o parte a feței?
Arms: Dacă ridicați ambele brațe, unul dintre ele are tendința să se lase în jos?
Speech: Vorbirea este neclară și/sau sună ciudat?
Time: Dacă observați vreunul din aceste simptome la dvs. sau la altcineva, sunați imediat la 911.

Semnele unui accident vascular cerebral includ:

■ Amorțirea feței, a brațelor sau a picioarelor, în special pe o parte a corpului
■ Dureri de cap neobișnuite și severe
■ Probleme de a vedea cu unul sau ambii ochi
■ Confuzie, probleme de vorbire
■ Tulburări de mers, pierderea echilibrului sau a coordonării și căderi inexplicabile

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

Nu numai vârstnicii pot avea accidente vasculare cerebrale
Hipertensiunea arterială indusă de sarcină
Hipertensiunea arterială la copii și tineri și consecințele ei severe