În fața Comitetului permanent pentru finanțe al Parlamentului, premierul Trudeau a afirmat că organismul de caritate WE nu a beneficiat de vreun tratament preferențial în obținerea contractului guvernamental pentru gestionarea programului de Burse canadiene pentru benevolat destinate studenților. Scandalul WE a știrbit din popularitatea premierului, însă canadienii nu sunt de părere că acesta este un motiv care să ducă la căderea guvernului.

Scandalul WE pe scurt

Miezul acestui scandal îl constituie bănuielile de conflict de interese privind guvernului liberal. Justin Trudeau, familia și anturajul său întrețin legături strânse cu conducerea organismului WE (UNIS în franceză), care în luna aprilie a primit, fără concurs de atribuire, un contract pentru gestionarea programului de Burse canadiene pentru benevolat destinate studenților (BCBE). Contractul, în valoare de 500 de milioane de dolari, ar fi permis organizației WE să primească 43,5 milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea acestui program. Datorită controversei generate, WE a renunțat, în data de 2 iulie, la contract. Acesta se află acum în sarcina administrației publice.

Prin intermediul acestui program studenții și absolvenții care nu își pot găsi de lucru din cauza pandemiei ar putea primi 1,000$ pentru fiecare 100 de ore de voluntariat depuse, până la un maxim de 5,000$. Datorită controversei, programul nu a fost încă implementat.

Justin Trudeau și soția sa Sophie Grégoire au participat la mai multe evenimente ale acestui organism, iar Sophie Grégoire este ambasadoarea WE și găzduiește un podcast în numele organizației. Comisia de etică a aprobat munca voluntară depusă de Sophie Grégoire în folosul WE, declarând că nu există vreun conflict de interese atunci când organizația plătește cheltuielile de deplasare ale soției primului ministru.

În același timp, potrivit dezvăluirilor CBC, mama premierului, Margaret Trudeau, și fratele acestuia, Alexandre Trudeau, au primit mai mult de un sfert de milion de dolari pentru participarea la evenimentele organizației. Cu toate acestea, WE a negat existența legăturilor financiare cu premierul și rudele sale.

În fața Comitetului permanent pentru finanțe al Parlamentului, frații Craig și Marc Kielburger, fondatorii WE, au recunoscut însă că organismul lor a plătit peste 500,000$ în onorarii și diurne mamei primului ministru, soției și fratelui acestuia.

Ministrul Finanțelor, Bill Morneau, a depus mărturie săptămâna trecută în fața aceluiași comitet, după ce presa a dezvăluit că acesta a acceptat peste 40.000 de dolari în cheltuieli de călătorie de la WE – organizație unde fiica sa este angajată – în 2017. Această sumă a fost rambursată recent, ministrul invocând o eroare cu bună credință.

Comisarul pentru conflicte de interese și etică, Mario Dion, a demarat o anchetă cu privire la conduita primului ministru și a ministrului de Finanțe, implicați în discuțiile care au condus la atribuirea către WE, fără licitație, a contractului de gestionare privind BCBE.  

Aceasta este a treia anchetă de etică cu care Justin Trudeau se confruntă în cei cinci ani de când este prim-ministru.

Partidul conservator și Bloc québécois cer demisia ministrului de Finanțe și a premierului.

Explicațiile primului ministru

Justin Trudeau a apărat decizia guvernului său de a conferi organizației de caritate WE acest contract, spunând că recomandarea ca WE să administreze Bursa canadiană pentru benevolat destinată studenților a venit din partea administrației publice, din partea unor oficiali federali de la ministerul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Dezvoltare Socială, și nu din interiorul cabinetului său. El a amintit și faptul că organizația nu ar fi făcut niciun profit din administrarea respectivului program.

Premierul a admis însă că a făcut o greșeală în a nu se recuza de la luarea deciziilor privind atribuirea contractului către WE și și-a cerut scuze că nu a făcut acest lucru. El a menționat totodată că nu a participat la discuțiile despre acest contract înainte de 8 mai.

De asemenea, el a invocat și necesitatea acționării cu rapiditate în timpul pandemiei. „Un răspuns lent, care să evite cu orice preț erorile, ar fi fost la fel de ineficient ca inacțiunea. În vreme de pandemie, guvernul a fost nevoit să dea dovadă de creativitate”.

„Știu că aparențele pot distruge un bun program și este exact ceea ce se întâmplă acum”, a adăugat el, subliniind că știa că legăturile dintre organizația WE și familia sa vor face ca acest contract să fie în mod special scrutat.

Premierul a declarat că nu era la curent cu faptul că ministrul de Finanțe, Bill Morneau, a călătorit pe banii WE în 2017, dar că știa că una din fiicele acestuia lucrează pentru organizație.

Popularitatea lui Trudeau este în scădere, însă canadienii nu sunt de părere că scandalul WE va face guvernul să cadă

Canadienii nu sunt deloc mulțumiți de acest nou scandal de etică în care sunt implicați premierul Trudeau și Fundația WE, așa cum reiese din cel mai recent sondaj de opinie Angus Reid, însă ei nu sunt de părere că acesta se va dovedi fatal pentru guvernul minoritar liberal.

Pe fondul pandemiei de COVID-19 și al răspunsului guvernului federal, popularitatea lui Justin Trudeau și a liberalilor a crescut considerabil. Afacerea WE a știrbit din cota de aprobare a primului ministru, peste jumătate dintre canadieni (53%) afirmând că opinia lor față de Trudeau s-a înrăutățit în ultima lună. Astfel, aprobarea față de Trudeau a scăzut cu 11 puncte din mai, mai mult de doi din cinci canadieni (44%) apreciind performanța sa, în timp ce 54% spun acum că o dezaprobă.

Trei din cinci locuitori ai acestei țări (59%) consideră că problema cu organizația WE este una serioasă și semnificativă, de două ori mai mult decât cei care spun că a fost exagerată de mass-media și opoziție.

Un procent considerabil (43%) afirmă că guvernul Trudeau a comis în cunoștință de cauză un act ce încalcă normele de etică, și aproape tot atât de mulți (37%) consideră că deciziile guvernului în ceea ce privește acest organism de caritate constituie un posibil act criminal care ar necesita o investigație de către poliție.

Totuși, aceste opinii nu par a avea efectul scontat de conservatori privind supraviețuirea pe termen lung a guvernului, căci la întrebarea „what impact – if any – do you think this will have on the current minority Liberal government?”, mai mult de jumătate dintre canadieni (56%) afirmă că scandalul WE nu este în măsură să-i amenințe viabilitatea. Proporția celor care împărtășesc o opinie contrară și susțin că această chestiune ar putea doborî guvernul este însă importantă și nu poate fi neglijată (32%).

De notat că locuitorii Quebecului sunt cei mai inclinați să creadă că guvernul ar putea să cadă datorită acestui scandal (43%), urmați de cei din Saskatchewan (39%) și Alberta (35%).