Un studiu major, condus în Canada și Statele Unite, arată că hidroxiclorochina, medicament folosit la tratarea malariei ce în ultimele luni a devenit un subiect de aprigi dezbateri, nu împiedică persoanele expuse la COVID-19 să contacteze boala.

Hidroxiclorochina a fost de mai multe ori promovată de Donald Trump ca potențial tratament pentru COVID-19, acesta afirmând chiar că o ia preventiv. Trump și-a retractat ulterior declarația, spunând că nu mai ia acest medicament.

Studiul, realizat de cercetători de la Research Institute of the McGill University Health Centre, University of Manitoba, University of Alberta și University of Minnesota Medical School, a inclus peste 800 de participanți din Quebec, Manitoba, Alberta și SUA care au fost expuși la COVID-19. El este primul studiu randomizat, de tip dublu-orb și controlat cu placebo, i.e. standardul de aur în ceea ce privește fiabilitatea rezultatelor, care a testat acest medicament ca măsură preventivă împotriva COVID-19. Studiul a trecut printr-un proces de evaluare inter pares înainte de a fi publicat în probabil cea mai prestigioasă revistă medicală din lume, New England Journal of Medicine.

Rezultatele sale au indicat că hidroxiclorochina nu prezintă vreun beneficiu atunci când este utilizată profilactic de către persoane cu risc sporit de expunere la virus. Nu au fost observate diferențe notabile între hidroxiclorochină și placebo (o vitamină în cazul acestui studiu).

Pentru a evalua eficacitatea medicamentului, participanții au primit, în următoarele patru zile după expunerea la virus, fie un placebo, fie hidroxiclorochină, pe care le-au luat timp de cinci zile. Nici cercetătorii, nici participanții nu au știut cum au fost acestea repartizate; datele au fost examinate de către un comitet independent extern.

Din cei 821 de participanți, 107 au dezvoltat COVID-19 în următoarele 14 zile. Niciunul dintre aceștia nu a decedat. Printre persoanele care au dezvoltat boala, 58 au luat placebo și 49 hidroxiclorochină. Dacă existau speranțe că acest medicament ar putea ajuta în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19, studiul a arătat că hidroxiclorochina nu este mai bună ca un placebo.

În același timp, studiul a revelat că medicamentul antimalaric nu are vreun efect secundar semnificativ, cum ar fi aritmia cardiacă (bătăi neregulate ale inimi), pe care câteva studii precedente le-au semnalat, sugerând că hidroxiclorochina ar putea fi periculoasă, putând chiar provoca moartea pacienților spitalizați. Efectele secundare determinate au fost minore, ca greața și disconfortul abdominal.

Publicarea acestui studiu care arată că hidroxiclorochina nu protejează persoanele expuse la coronavirus să dezvolte boala COVID-19 a coincis cu momentul în care revista științifică The Lancet a decis să se distanțeze de o cercetare pe care a publicat-o în luna mai și care a stârnit numeroase controverse și critici cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite de autori. The Lancet a recunoscut într-un avertisment formal că asupra subiectului studiului planează „întrebări importante”. La scurt timp, autorii au publicat o declarație prin care afirmă că nu pot garanta veridicitatea datelor utilizate în realizarea analizei și, drept urmare, își retractează cercetarea. Concluzia acesteia era că hidroxiclorochina este periculoasă pentru pacienții spitalizați cu COVID-19.

CITIȚI ȘI:

Mutațiile coronavirusului
Remdesivir: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea modestă a acestui medicament antiviral contra COVID-19