Este însă prea devreme pentru a recomanda doze mari de vitamina D în acest scop.

Ar putea suplimentele de vitamina D să reducă riscul apariției unui cancer care  metastazează sau care e mortal? Un studiu publicat online de JAMA Network Open oferă câteva dovezi că acest lucru ar putea fi posibil, așa cum rezultă dintr-un articol de la Harvard Medical School.

Respectivul studiu a inclus peste 25,000 de persoane, bărbați și femei, împărțiți aleatoriu în două grupe – una de control, iar alta în care cei incluși au luat 2,000 de UI (unități internaționale) de vitamina D, timp de (în medie) 5,3 ani.

Cercetătorii au constatat că persoanele care au luat vitamina D au avut un risc cu aproape 20% mai mic de a dezvolta o formă avansată de cancer decât cei din grupul de control care au luat un placebo. Prin cancer avansat se înțelege un cancer metastazat (care s-a răspândit de la locul original al tumorii) sau care s-a dovedit fatal.

Când datele au fost analizate mai în detaliu, cercetătorii au constatat că reducerea riscului (o scădere de 38%) s-a manifestat la persoanele cu o greutate corporală normală. În mod surprinzător, studiul nu a relevat beneficii pentru persoanele supraponderale sau obeze.

Indici prealabili

Înainte de acest studiu, un altul de tip randomizat (VITAL, Vitamin D and Omega-3 Trial), care a inclus 26,000 de americani din toate regiunile SUA, a sugerat faptul că vitamina D ar putea avea unele beneficii în ceea ce privește cancerul. Acum doi ani, când principalele concluzii ale VITAL au fost publicate în New England Journal of Medicine, cercetătorii au avut deja câteva indicii că vitamina D ar putea reduce decesele provocate de cancer.

Noul studiu a analizat mai în detaliu datele pe care VITAL le-a obținut în ceea ce privește cancerul. La studiul VITAL au participat femei de 55 de ani și plus și bărbați de 50 de ani și plus, neatinși de cancer. Participanții au fost împărțiți, aleatoriu, în două grupe, una care a luat un supliment de vitamina D și alta care a luat un placebo.

Din totalul persoanelor incluse în studiu, pe durata acestuia, aproximativ 1,600 s-au îmbolnăvit de o formă invazivă de cancer, însă doar o parte au devenit cancere avansate. Autorii studiului au descoperit o diferenţă semnificativă între numărul de persoane care au dezvoltat un cancer avansat în grupul cu vitamina D și cel din grupul placebo. Astfel, dintre cele 12,927 de persoane care au luat vitamina D, 226 au dezvoltat un cancer care s-a răspândit sau a fost fatal, comparativ cu 274 în grupul placebo.

Diferența a fost și mai pronunțată când comparația a inclus doar participanții cu greutate normală, definită ca fiind un indice de masă corporală (Body mass index) mai mic de 25. Printre cei circa 7,800 de subiecți cu greutate normală s-au înregistrat 58 de cancere metastatice sau fatale în grupul cu vitamina D, comparativ cu 96 în grupul placebo.

Nu a fost observată o reducere a riscului general de cancer

Un lucru important de subliniat este faptul că cercetătorii nu au găsit vreun indiciu că suplimentele de vitamina D ar putea preveni cancerul în general. Persoanele care au luat vitamina D au avut același risc de a fi diagnosticate cu un cancer inițial ca cele care au luat placebo. Probabilitatea să aibă cancer metastatic sau să moară din cauza acestuia a fost însă mai mică.

O explicație pentru acest lucru ar putea fi oferită de cercetări anterioare. Din studii desfășurate pe animale a reieșit că vitamina D pare să schimbe modul în care evoluează tumorile, afectând biologia celulelor lor și făcându-le mai puțin agresive sau susceptibile de răspândire. În același timp, studiile precedente au arătat că un nivel crescut de vitamina D în momentul diagnosticării unui cancer este corelat o supraviețuire mai îndelungată.

Diferențe în ceea ce privește Indicele de masă corporală

Întrebarea care se pune este următoarea: dacă există o legătură între vitamina D și un risc mai mic de a dezvolta un cancer avansat, de ce participanții supraponderali și obezi nu au avut aceleași rezultate ca cei cu greutate normală?

Motivul poate fi legat de diferențele în activitatea biologică a vitaminei D la persoanele cu greutate normală versus la cele supraponderale. Așa cum cei care suferă de obezitate pot dezvolta o afecțiune numită rezistență la insulină, în care organismul nu răspunde în mod normal la insulină, tot așa se poate întâmpla și cu vitamina D, i.e. s-ar putea ca organismul lor să nu utilizeze vitamina D la fel de eficient. Și este probabil ca aceste diferențe să se manifeste chiar și atunci când persoanele care sunt supraponderale sau obeze iau doze mai mari de vitamina D.

Ce trebuie reținut

Datele relevate de VITAL sunt foarte importante, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma și studia în profunzime legătura dintre vitamina D și un risc mai mic de cancer avansat. Nu este recomandat să luați doze mari de vitamina D pentru a preveni forme avansate de cancer.

Ceea ce studiul sugerează însă este că persoanele cu risc mărit de a dezvolta un cancer din cauza istoricului familial sau a altor factori, precum și cele care anterior au fost diagnosticate cu cancer trebuie să evite deficitul de vitamina D. Aceste persoane ar trebui să se asigure că iau minimul de 600-800 de UI pe zi.

Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt: somonul roz – 85 de grame conțin 440 UI, conservele de tuna și de sardine în ulei – 85 de grame conțin 230 și respectiv 165 de UI. Există de asemenea și alimente fortificate cu vitamina D, ca laptele sau sucul de portocale.

Dacă nu consumați frecvent aceste alimente, suplimentarea cu vitamina D este necesară.

CITIȚI ȘI:

Poate ajuta vitamina D la combaterea COVID-19?
Relația dintre vitamina D, calciu, magneziu și vitamina K2
Deficitul de vitamina D și kilogramele în plus