România afișează în ultimii ani creșteri economice spectaculoase – în trimestrul al treilea din 2017 ea a înregistrat cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,6% comparativ cu perioada similară din 2016.

În același timp, România este un exemplu perfect de economie care crește rapid, dar inegal, creând discrepanțe majore între regiuni și indivizi. Consecințele acestor inegalități din ce în ce mai ascuțite sunt profunde la nivel social și politic și explică, cel puțin în parte, de ce PSD reușește să domine scena politică a țării de atâția ani. În plus, în astfel de societăți neîncrederea în instituții, populismul și xenofobia sunt la ordinea zilei.

Pe cât de îmbucurătoare sunt așadar procentajele afișate la nivel de creștere economică, pe atât de îngrijorătoare sunt statisticile Eurostat care arată că România este, de departe, ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, în condiţiile în care cei mai prosperi 20% dintre români au venituri de peste opt ori mai mari decât cei mai săraci 20% dintre locuitorii ţării. Dintre statele din zonă nemembre ale UE, Macedonia are un raport al inegalității între bogaţi şi săraci mai mic cel din România, însă Serbia ne depășește.

România este în 2018 o țară ce se definește din ce în ce mai mult prin contraste; o țară ce în multe domenii este în secolul XXI, iar în altele, destul de multe și ele, în secolul XIX.

Un exemplu ilustrativ îl constituie cele câteva mii de școli care au încă toaletele în curte. Situația a fost semnalată recent, în luna ianuarie, de fostul ministru al Educației, Liviu „Genunche” Pop, care a scris pe Facebook că „la 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane avem 2.418 unități școlare cu grupurile sanitare în exterior”. Acesta înseamnă că aproximativ 30% dintre şcolile din România nu au grupuri sanitare în interior, situaţie care afectează peste 230.000 de elevi la nivel naţional. Vasta majoritate sunt în mediul rural.

Acest lucru nu este o noutate. România nu a aflat datorită lui Liviu Pop că o bună parte din populația sa trăiește sau merge la școală cu WC-ul în curte. Eurostat și Institutul Național de Statistică publică de ani de zile astfel de date care arată slaba extindere a sistemelor de canalizare și apă curentă, în special în mediul rural. De exemplu, în 2016 (anul în care sunt disponibile cele mai recente date), INS publica următoarele statistici: 32,9% din gospodăriile românești nu au toaletă, iar 31,3% din familii nu beneficiază de baie sau duș. Spre comparație, media europeană este de sub 3%. În același timp, tot în 2016, aproape două din trei din gospodării (65%) aveau acces la rețeaua de internet de acasă… România, „Tigrul Europei”, țara internauților cu WC-ul în curte!

În postarea sa pe Facebook, fostul ministru Pop nu voia să sublinieze nepăsarea sau ineficacitatea guvernelor precedente care au făcut ca România să fiu un caz unic, trist și rușinos, în Europa, ci să sublinieze cât de bun e actualul program de guvernare: „Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor.”

Hai s-o vedem și pe-asta!