Numărul virușilor existenți pe planeta noastră este enorm. Doar la mamifere numărul acestora se ridică la 320,000, însă nu există vreo formă de viață pe care virușii să nu o poată infecta! Cei mai letali dintre ei cauzează moartea a 15 milioane de persoane anual. Mai jos, o trecere în revistă a acestora, care ilustrează totodată și faptul că vaccinurile reprezintă una dintre cele mai de succes poveşti din istoria medicinei.

Rotavirusul

Cunoscut și ca „ucigașul de copii”, acest virus cauzează moartea a peste jumătate de milion de copii anual. Rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugar și copilul cu vârsta până la doi ani. Există mai multe tipuri de rotavirus, motiv pentru care copiii pot face boala de mai multe ori. Dacă nu sunt vaccinați, aproape toți copiii vor face cel puțin un episod de infecție cu rotavirus până la vârsta de 5 ani.

Virusul variolei

Niciun alt virus nu a făcut atâtea victime omenești de-a lungul istoriei ca acesta. Cu o rată a mortalității de până la 90%, se estimează că virusul variolei a ucis între 300 și 500 de milioane de persoane doar în secolul XX. Grație medicinei moderne care a produs un vaccin, variola a fost eradicată în lume.

Rujeola

De-a lungul istoriei, virusul rujeolei a cauzat enorm de multe pierderi de vieți omenești. Doar în ultimii 150 de ani el a omorât circa 200 de milioane de persoane, iar la ora actuală rata mortalității se situează la 197,000 de decese anual. Rujeola poate fi însă foarte bine prevenită prin vaccin.

Virusul denga

Acesta este un alt virus mortal cu care omenirea s-a confruntat de-a lungul timpului. El provoacă febra denga și se transmite la om prin mușcătura unui țânțar infectat din specia Aedes, o specie tropicală. Endemic în 110 țări, acest virus infectează peste 100 milioane de oameni în fiecare an, provocând 20,000 de decese.

Febra galbenă

Unul din cei mai mari ucigași din istorie este și virusul care cauzează febra galbenă, o boală răspândită tot de ţânţari, frecventă în Africa de Sud şi în regiunile din sudul deşertului Sahara. La ora actuală, acest virus îmbolnăvește 200,000 de persoane anual la nivel mondial dintre care 30,000 mor. Este așadar o boală cu risc crescut de moarte: circa 15% din cei infectați. Nu există cură, dar poate fi prevenită prin vaccin.

Influenza

Toată lumea face la un moment dat o gripă și pentru majoritatea, deși nu e o plăcere, această îmbolnăvire nu înseamnă ceva grav. Totuși, influenza provoacă încă până la 500,000 de decese anual în lume. Din punct de vedere al creării unui vaccin universal, virusul gripal este unul greu de stăpânit, deoarece suferă mutații rapid. Un vaccin antigripal este cu atât mai eficient cu cât este mai calibrat împotriva tulpinilor aflate în circulație la un moment dat. Acest vaccin se administrează anual și se bazează pe munca de detectivi a cercetătorilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care an de an identifică tulpinile circulante ale virusului gripal.
Cea mai mortală pandemie din istorie a fost cea de Gripă Spaniolă, care la sfârșitul Primului Război Mondial a ucis între 50 și 100 de milioane de persoane.

Virusul turbării

Această boală este temută încă din antichitate. Până în 1885, când Louis Pasteur a descoperit vaccinul împotriva turbării, aproape toate persoanele infectate mureau în chinuri groaznice. Infecția se declanșează atunci când o persoană este mușcată sau zgâriată de un animal care poartă virusul – în general câini sau lilieci. În ziua de azi, aproape 60,000 de persoane mor anual de turbare, majoritatea în Africa și Asia de Sud, unde vaccinul e mai puțin disponibil.

Hepatita B

Virusul hepatitei B (VHB) atacă ficatul, îmbolnăvind fie de cancer, fie de ciroză. În fiecare an se înregistrează 30 de milioane de cazuri noi de infectare cu acest virus. La ora actuală, VHB deține recordul la numărul de decese cauzate anual în lume de către un virus: 700,000. El este până la 100 de ori mai infecțios decât virusul HIV/AIDS, însă și îmbolnăvirea cu hepatita B poate fi prevenită prin vaccin.

Hepatita C

Deși rata mortalității datorată acestui tip de hepatită este mai mică decât în cazul precedentei, această boală face la rândul ei numeroase victime: circa 350,000 în fiecare an. Și deși cele două afecțiuni sunt cauzate de viruși hepatitici complet diferiți, căile de transmitere pentru hepatitele B și C sunt, în principiu, aceleași: prin sânge și produse de sânge, prin intermediul drogurilor injectabile, pe cale sexuală și de la mamă la făt.

Ebola și virusul Marburg

În secolul XXI, virușii care înspăimântă cel mai mult sunt Ebola și Marburg – potențial, aceștia sunt cei mai mortali de pe Pământ. Simptomele pe care le provoacă sunt înfiorătoare, ambele fiind febre hemoragice. Nu avem încă un tratament eficace împotriva lor, nu există vaccin, iar rata de mortalitate poate urca până la 90%.

HIV/AIDS

În prezent, circa 40 de milioane de oameni sunt infectați cu HIV. Din păcate, doar aproximativ jumătate din aceștia au acces la medicamentele necesare tratamentului, ceea ce face ca numărul deceselor provocate de acest virus să fie încă șocant de mare. Potrivit estimărilor, la nivel mondial se înregistrează aproape două milioane de decese anual din cauza HIV/AIDS, iar în ultimii 30 de ani virusul a răpus 25 de milioane de vieți.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Ce funcționează și ce nu
Coronavirusul din China: cum se transmite și cum ne protejăm?
De ce antibioticele nu pot trata infecțiile virale?