Ca să ajungem să ne bucurăm din plin de vârsta de aur, trebuie să știm cum să detectăm semnele unor boli care ne pot scurta zilele sau diminua considerabil calitatea vieții. Iată trei metode simple de a evalua riscul de accident vascular cerebral (AVC) și demență:

■ Strângerea de mână. Potrivit unui raport al Academiei Americane de Neurologie, persoanele care dau mâna cu fermitate au cu 42% mai puține șanse de a suferi un accident vascular sau de a se îmbolnăvi de demență. Care este explicația? Afecțiunile cardiovasculare care cauzează probleme la creier sunt responsabile și pentru slăbirea mușchilor de la extremitățile corpului. Prin urmare, mâini puternice înseamnă artere bune.

■ Încetinirea ritmului de mers – când cei care vă acompaniază trebuie să-și încetinească pasul ca să nu vă „piardă”. Un studiu întreprins la Boston Medical Center a revelat că persoanele de vârstă mijlocie cu un mers lent sunt mai susceptibile de a dezvolta demență. Aceasta deoarece viteza mersului este un bun indicator al nivelului general de fitness al unui individ. În plus, în timp ce mergem, creierul este obligat să coordoneze o varietate de sarcini. Așadar, un mers rapid indică un creier care procesează informația în mod eficient.

■ Somnul deficitar. Deficitul de somn sporește riscul problemelor de memorie. Conform unui studiu condus la Washington University School of Medicine, creierul folosește timpul în care dormim pentru a îndepărta proteinele care joacă un rol în dezvoltarea Alzheimerului. Problemele cronice de somn permit însă acestor proteine să se acumuleze și să atingă niveluri periculoase. Așadar, încercați să dormiți cel puțin șapte ore pe noapte.

Ce este demența?

Demența este o pierdere a aptitudinilor mentale care afectează viața cotidiană a persoanei atinse. Ea poate provoca probleme ale memoriei, gândirii și capacității de abstractizare. De regulă, demența se înrăutățește cu timpul. Durata accentuării simptomelor diferă de la o persoană la alta. Unii oameni rămân mult timp într-o perioadă staționară. Alții au un ritm rapid de pierdere a abilităților. 

Probabilitatea de apariție a demenței crește odată cu înaintarea în vârstă. După Alzheimer, cea mai frecventă cauză de demență este demența multi-infarct, denumită și demență vasculară. Aceasta se dezvoltă în cazul unui accident vascular cerebral în care se blochează fluxul sanguin înspre anumite zone ale creierului.

CITIȚI ȘI:

Prevenirea demenței: Adoptați obiceiuri sănătoase zi de zi
Șapte lucruri pe care le puteți face pentru a preveni un accident vascular cerebral