Collège des médecins du Québec, l’Ordre des infirmières et infirmiers du Québec și l’Ordre des infirmières et infirmiers auxiliaires du Québec vor demara o anchetă comună privind lipsa îngrijirilor corespunzătoare în centrele de îngrijiri de lungă durată din provincie.

Ancheta survine după ce au ieșit la iveală multiple situații precare din rezidențele destinate persoanelor în vârstă, ca de exemplu cea survenită la Maison Herron din Dorval, un CHSLD privat pus sub tutelă guvernamentală (CIUSSS) în data de 29 martie 2020, unde bătrânii aflați acolo au fost găsiți în condiții de igienă oribile, deshidratați și malnutriți. Mai mult, cel puțin 33 de persoane au decedat în această rezidență în timpul pandemiei de COVID-19, cel puțin cinci datorită acestei boli. Cei rămași în viață sunt aproape toți infectați (rata infectării este de peste 80%).

Cea mai mare parte a personalului nu s-a mai prezentat la serviciu datorită condițiilor precare și lipsei echipamentelor de protecție personală. Potrivit sindicatului care reprezintă lucrătorii de la Maison Herron, conducerea acestei rezidențe a refuzat să întreprindă acțiunile necesare pentru a îmbunătăți condițiile de muncă. La rândul lor, proprietarii blamează Centre intégré universitaire de santé et de services sociaux (CIUSSS) de l’Ouest-de-l’Île-de-Montréal, afirmând că acesta nu a răspuns cererii lor pentru personal suplimentar și echipamente de protecție.

Trei anchete au fost deja deschise pentru situația de la Rezidența Herron, de către poliție, procuratură și Institut national de santé publique du Québec (INSPQ).

Situația din acest CHSLD nu e singulară – ea se regăsește atât în mediul privat cât și cel public. Centrele de îngrijire de lungă durată din Quebec au fost puternic afectate de COVID-19. Cauzele sunt multiple și datează de ani de zile.

Ancheta lansată de cele trei ordine profesionale – medici, infirmieri și infirmieri auxiliari – investighează îngrijirile acordate de membrii lor în aceste centre. Au fost alese în acest scop două astfel de centre, unul privat – Maison Herron, și unul public – Institut universitaire de gériatrie de Montréal (compus din CHSLD Alfred-Desrochers și CHSLD Côte-des-Neiges). Situația de la Institutul universitar de geriatrie a fost de asemenea evaluată ca fiind „scăpată de sub control”, cu un număr foarte mare de îmbolnăviri și decese.

Experții care vor conduce ancheta vor prezenta un raport comun, în care vor face recomandări privind acțiunile de întreprins în viitor și autoritățile în domeniu care vor trebui chestionate. Nu au fost specificate o cronologie sau o dată pentru publicarea raportului.

Potrivit celor trei ordine profesionale menționate, Quebecul trebuie să-și revizuiască felul în care are grijă de bătrâni, căci resursele destinate centrelor de îngrijiri de lungă durată lipseau deja înainte de pandemia COVID-19.

Există 2,600 de stabilimente pentru persoane în vârstă în Quebec, de diferite tipuri: centre intermediare, rezidențe pentru persoane autonome, rezidențe de tip familial, unități de îngrijiri de lungă durată. Acestea pot fi publice sau private. Din acest total, în 2,300 de rezidențe nu s-au semnalat cazuri de COVID-19. Din restul de 300, 80 se confruntă cu o situație dificilă.

Pe 20 aprilie, premierul Legault a declarat că 4,000 de bătrâni care trăiesc în astfel de rezidențe au fost testați pozitiv pentru COVID-19 și că lipsa de lucrători pentru a-i îngriji se ridică la 2,000 de persoane. Pe 21 aprilie, această lipsă s-a redus la 1,000 de persoane, grație cadrelor medicale care au răspuns apelului lansat de guvern. Potrivit primului ministru, nevoia de mână de lucru va fi acoperită complet în următoarele zile.

COVID-19 a făcut peste 1,000 de victime în Quebec, majoritatea provenind din unități de îngrijire de lungă durată. Pe 21 aprilie numărul deceselor din Quebec se ridică la 1,041. Dintre acestea, 850 s-au înregistrat în rândul persoanelor din rezidențele pentru bătrâni.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Situația din rezidențele pentru persoane în vârstă, o urgență națională