Primăria orașului Montreal a decis ca parcul Elgar din arondismentul Verdun să-și schimbe numele în „parcul Dan Hanganu”.

Născut în 1939 la Iaşi, Dan Hanganu s-a bucurat de o carieră prolifică, petrecută începând cu anii ’70 pe tărâm canadian.

Dan Hanganu a conceput mai multe clădiri emblematice pentru Montreal. Printre cele mai importante se numără Muzeul de arheologie şi istorie Pointe-à-Callière, Pavilionul de design de la UQAM, Studioul Cirque du Soleil, Şcoala de Înalte Studii Comerciale din Montreal (HEC), Centrul de arhive din Montreal, Théâtre du Nouveau Monde sau Biblioteca Marc-Favreau.

Muzeul de arheologie și istorie Pointe-à-Callière, Montreal, Marele Premiu de excelență al Ordinului arhitecților din Quebec în 1993.

El a conceput, de asemenea, mai multe case și ansambluri de locuințe, precum SAX pe l’Île-des-Soeurs, un complex de coproprietăți finalist al Premiului de excelență 2009 al Ordinului arhitecților din Quebec.

Impactul său asupra peisajului urban nu se limitează doar la Montreal: Biblioteca Monique-Corriveau și Pavilionul Espace 400, conceput în cadrul aniversării a 400 de ani de existență a orașului Quebec, poartă de asemenea amprenta stilului său unic.

Printre cele mai remarcabile proiecte ale acestui mare arhitect contemporan se numără și Mănăstirea de la Saint-Benoît-du-Lac, inaugurată în 1994, care a fost integrată unei mănăstiri benedictine mai vechi, existente de la începutul secolului XX.

Pavilionul de design de la UQAM, Montreal, Medalia de merit a Royal Architectural Institute of Canada în 1999. FOTO: Michel Brunelle. www.hanganu.com.

Dan Hanganu a fost profesor la Universitatea McGill şi la Université de Montréal, Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universităţii Laval (2003), al Universităţii Bucureşti (2004) și al Universității din Quebec la Montreal (2015).

El a fost primul arhitect care, în 1992, a primit Premiul Paul-Émile Borduas, cea mai înaltă distincție oferită de Guvernul Quebecului în domeniul arhitecturii, pentru ca în 2008 să îi fie oferită medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada, cea mai importantă recunoaștere pe care un arhitect canadian o poate avea.

École des Hautes Études Commerciales, Montreal, 1996.

În 2009 Ordinul arhitecților din Quebec i-a decernat Medalia de Merit pentru contribuţia sa excepţională la dezvoltarea arhitecturii în această provincie, pentru modul inteligent şi responsabil cu care a contribuit, cu amprenta sa singulară, la fasonarea țesutului urban al oraşului.

Biblioteca Marc-Favreau, Montreal, 2013. FOTO: Michel Brunelle, www.hanganu.com.

În 2010 a fost recompensat cu Ordinul Canadei, cea mai mare distincție civilă a țării, „pentru contribuţia sa de arhitect recunoscut internaţional şi cea de profesor şi mentor”.

În România a primit Ordinul Steaua României și Ordinul pentru Merit.

Dan Hanganu, unul dintre cei mai de seamă români din Canada și unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți români la nivel internațional, s-a stins din viață în 2017.