Canada a aprobat un nou vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna. Canada devine astfel a doua țară din lume care dă undă verde la două vaccinuri testate împotriva noului coronavirus.

Moderna, o mică companie americană de biotehnologie, a pus la punct acest vaccin împreună cu National Institutes of Health, cea mai mare agenție de cercetare biomedicală din lume. Ca și cel de la Pfizer, și vaccinul Moderna este tot unul de tip ARN mesager (ARNm). Aceste vaccinuri, studiate deja de peste zece ani, prezintă marele avantaj că pot fi dezvoltate în mod accelerat. Ele nu presupun procese costisitoare și consumatoare de timp, precum cele convenționale.

Vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm funcționează prin injectarea unui fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a antrena sistemul imunitar să atace dacă o infecție cu SARS-CoV-2 se produce. Nici vaccinul Moderna, nici cel Pfizer nu modifică în vreun fel ADN-ul uman.

Vaccinul transportă în organismul uman informația genetică necesară pentru producerea proteinei spike, specifică noului coronavirus. Sistemul imunitar recunoaște această proteină ca fiind străină și declanșează un răspuns imun în urma căruia se produc anticorpi. 

ARN-ul mesager inoculat care transmite informația pentru producerea proteinei spike are o durată de viață foarte scurtă. După producerea acestei proteine, el este distrus și eliminat. El nu poate afecta în vreun fel ADN-ul deoarece nu pătrunde în nucleul celulelor noastre, unde se află ADN-ul.

Ca și cel de la Pfizer, și vaccinul Moderna se face în două doze, însă distanța în timp între ele este de 28 de zile (în cazul vaccinului Pfizer ea este de 21 de zile).

CITIȚI ȘI: Vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează și care sunt efectele sale adverse

Guvernul federal a încheiat un acord pentru 40 de milioane de doze din vaccinul Moderna, cu opțiunea de a achiziționa alte 16 milioane suplimentare. Moderna s-a angajat să livreze 168,000 de doze până la sfârșitul lunii decembrie, lucru ce va contribui la vaccinarea mai multor persoane aflate în rezidențele pentru vârstnici, precum și în comunitățile indigene îndepărtate. Vaccinul este relativ ușor de distribuit, deoarece poate fi păstrat în condiții de refrigerare obișnuite, spre deosebire de Pfizer care trebuie depozitat la circa -70 C.

CITIȚI ȘI: Situația Canadei în cursa frenetică pentru un vaccin împotriva COVID-19

Eficacitate

Rezultatele obţinute de vaccinul Moderna în faza 3 a testelor clinice, la care au participat aproximativ 30,400 de persoane din Statele Unite, arată că acesta a fost eficient în proporție de 94,1% în prevenirea formelor simptomatice de COVID-19 la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

Vaccinul a fost testat într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, ceea ce înseamnă că jumătate dintre participanți au primit vaccinul, iar cealaltă jumătate un placebo.

Din totalul participanților, 196 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19, însă doar 11 fuseseră vaccinate. Restul de 185 au făcut parte parte din grupul de control.

La persoanele cu vârsta de peste 65 de ani eficacitatea vaccinului a fost de 85%. Scăderea eficacității se poate explica prin faptul că în cazul acestui grup, protecția împotriva vaccinurilor în general este mai mică, deoarece sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă.

Vaccinul Moderna oferă o protecție după inocularea primei doze, însă nu la fel de robustă ca după cea de-a doua doză.

În perioada dintre doza inițială și rapel eficacitatea generală a vaccinului a fost de 80,2%. Ea s-a situat la 50% în primele 14 zile după prima doză, crescând la 92,5% în următoarele două săptămâni. De menționat totuși că rezultatele studiilor clinice disponibile până în prezent nu oferă suficiente informații despre protecția unei singure doze pe termen mai lung de 28 de zile.

Efecte adverse

Vaccinul Moderna este sigur, „fără probleme de siguranță specifice”, așa cum Santé Canada și agenția americană Food and Drug Administration (FDA) au concluzionat. Totuși, el nu este lipsit de efecte secundare posibile.

Participanții la studiile clinice au raportat dureri la locul injectării în 91,6% din cazuri, oboseală în 68,5%, cefalee (dureri de cap) în 63%, dureri musculare în 59,6% și dureri articulare în 44,8% din cazuri.

Efectele adverse grave au fost rare. La fel ca la vaccinul Pfizer, și la Moderna au fost înregistrate câteva cazuri de paralizie Bell, o afecțiune de obicei temporară ale cărei simptome includ căderea unei părți a feței. Trei persoane din grupul vaccinat au suferit o paralizie Bell și una din grupul de control. La testele clinice pentru vaccinul Pfizer au fost semnalate tot patru cazuri de paralizie Bell, toate în grupul celor care au primit vaccinul.

Numărul acestor cazuri nu este în afara nivelului așteptat în populația generală, însă experții sunt de părere că autoritățile din domeniul sănătății publice trebuie să le monitorizeze cu atenție, pe măsură ce vaccinul este distribuit la milioane de persoane.

Ingrediente

Lista ingredientelor din vaccinul Moderna este similară celei de la Pfizer. Ea cuprinde următoarele: acid ribonucleic mesager (ARNm), lipide (SM-102, polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], colesterol și 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC]), trometamină, clorhidrat de trometamină, acid acetic, acetat de sodiu și sucroză.

Ca în cazul oricărui vaccin, Santé Canada avizează ca persoanele cu alergii la unul din ingrediente, cu alergii grave la alte substanțe sau care suferă de probleme de sănătate să menționeze acest lucru înainte de a fi vaccinate.

Documentul de informare asupra vaccinului pus la dispoziție de Moderna poate fi consultat aici. Informațiile publicate de Santé Canada se găsesc aici.