Câteva explicații despre ce spune știința referitor la transmiterea virusului SARS-CoV-2 după vaccinare și dacă noile variante apărute ar putea schimba această ecuație.

Vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă cheia relansării economice și a reîntoarcerii la o viață socială normală. Dar, pe măsură ce campania de vaccinare avansează în lume, din ce în ce mai multe întrebări își fac apariția. Previne vaccinarea o infectare cu SARS-CoV-2? Dar transmiterea? Și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva noilor tulpini ale virusului? Iată o sinteză a informațiilor disponibile la ora actuală privind aceste trei întrebări esențiale.

Poate vaccinarea să prevină în totalitate infectarea cu SARS-CoV-2?

Pe scurt, răspunsul la această întrebare este nu. Nu vă descurajați însă, căci deși puteți lua virusul, șansele de îmbolnăvire gravă sunt aproape nule dacă vă vaccinați.

Suntem tentați să credem că vaccinurile funcționează ca un scut și că după inoculare accesul patogenului în celulele noastre este blocat. În majoritatea cazurilor însă, vaccinurile protejează de boală, i.e. de manifestarea ei simptomatică, nu neapărat de infectare.

Așa cum știm, sistemul imunitar este un pic diferit de la o persoană la alta. Atunci când auzim că un vaccin este 95% eficient, înseamnă că 95% dintre persoanele vaccinate – care s-ar fi îmbolnăvit dacă ar fi fost expuse virusului – nu se mai îmbolnăvesc. Aceste persoane ar putea fi protejate complet sau s-ar putea infecta fără să prezinte simptome (cazuri asimptomatice), deoarece sistemul lor imunitar elimină foarte rapid virusul. 

CITIȚI ȘI: Cum poate fi întărit sistemul imunitar?

Restul de 5% ar putea contracta virusul și s-ar putea îmbolnăvi, însă este extrem de puțin probabil să fie spitalizate, așa cum reiese din datele colectate de Israel, țara cea mai avansată privind campania de vaccinare – circa 80% din populația adultă a Israelului a fost vaccinată, lucru ce a permis autorităților din această țară să înceapă redeschiderea restaurantelor, magazinelor, cluburilor, sălilor de fitness etc.

Ceea ce trebuie reținut deci este faptul că deși vaccinarea nu previne în proporție de 100% infectarea, ea oferă sistemului imunitar, în toate cazurile, un avantaj major împotriva coronavirusului. Chiar dacă vă infectați și faceți COVID-19 după vaccinare, cu siguranță veți ieși mult mai bine din întâlnirea cu virusul.

Reamintim că Santé Canada a aprobat patru vaccinuri împotriva COVID-19: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford și Johnson & Johnson.

O persoană infectată poate transmite boala?

COVID-19 se transmite atunci când suficiente particule virale de la cineva infectat intră în corpul cuiva neinfectat. În teorie, orice persoană infectată cu SARS-CoV-2 poate transmite virusul. Vaccinurile reduc șansele ca acest lucru să se întâmple.

În general, chiar dacă vaccinarea nu previne în totalitate infectarea, ea diminuează semnificativ cantitatea de virus pe care cineva infectat o poate împrăștia pe gură sau nas, precum și timpul în care această persoană este contagioasă. Acesta este un lucru esențial, căci o persoană care răspândește mai puțin virus, are mai puține șanse să-l dea cuiva.

Așa se întâmplă și în cazul vaccinurilor anti-COVID-19, după cum arată un alt studiu israelian recent (care nu a trecut încă printr-un proces de pier review). Cercetătorii au testat 2,897 de persoane pentru a vedea dacă prezintă semne de infecție cu coronavirus. În majoritatea cazurilor, virusul nu a fost detectat, iar la cei infectați cantitatea de virus a fost de doar un sfert față de cei nevaccinați la un moment similar post-infectare.

Mai puțin coronavirus în corp înseamnă mai puține șanse de a-l da mai departe, iar când cantitatea e suficient de mică, probabilitatea transmiterii se reduce la zero. Cât de mică rămâne de văzut, însă cert e că vaccinurile anti-COVID-19 diminuează în mod considerabil propagarea bolii.

Cum e cu noile tulpini ale virusului?

Mai multe tulpini ale coronavirusului și-au făcut apariția începând din toamna trecută. Studiile recente arată că vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva uneia dintre ele, B1351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

De fiecare dată când SARS-CoV-2 se reproduce, suferă noi mutații. În ultimele luni, cercetătorii au identificat variante ale virusului care sunt mai infecțioase – i.e. o cantitate mai mică de virus este necesară pentru a îmbolnăvi o persoană, iar alte mai contagioase – i.e. cantitatea de virus pe care o persoană o răspândește este mai mare. De asemenea, există date preliminare care indică existența a cel puțin unei variante mai abile în a evita sistemului imunitar.

Ce înseamnă toate acestea vizavi de vaccinuri și transmiterea covidului? Pentru tulpina sud-africană, vaccinurile oferă o protecție de peste 85% împotriva formelor severe ale bolii. Însă atunci când se iau în considerare și formele ușoare și moderate de COVID-19, vaccinurile oferă, în cel mai bun caz, o protecție de doar 50-60%. Acest lucru înseamnă că cel puțin 40% dintre persoanele vaccinate ar putea avea o infecție suficient de puternică – și suficient virus în organism – pentru a cauza cel puțin o formă moderată.

Dacă persoanele vaccinate care se infectează au o cantitate mai mare de virus în organism și dacă e nevoie de mai puțin virus pentru a infecta o altă persoană, probabilitatea de transmitere a acestor noi tulpini ale coronavirusului este mai mare.

Rata îmbolnăvirilor severe și a deceselor este deja în scădere la nivel mondial datorită vaccinării. Orice vaccin care reduce severitatea unei bolii reduce, de asemenea, la nivel de populație, și răspândirea virusului în general. Dar, din cauza apariției acestor noi tulpini, cei vaccinați au potențialul de a transmite coronavirusul altor persoane, vaccinate sau nu. Acest lucru înseamnă că va lua mai mult timp pentru ca vaccinurile să reducă transmiterea și să se ajungă la o imunitate de turmă. Exact cât de mult depinde de cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva tulpinilor emergente și cât de transmisibile și infecțioase sunt aceste noi tulpini.

În luna februarie, Moderna a trimis către National Institutes of Health (NIH) din SUA o versiune a vaccinului său specifică variantei B1351, cea sud-africană, pentru studiu. Pfizer și BioNTech lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui vaccin specific acestei variante și au demarat un studiu clinic pentru a determina dacă o a treia doză de vaccin ar îmbunătăți eficacitatea acestuia vizavi de noile variante.

CITIȚI ȘI:

Canada și inițiativa COVAX: Interes național și dileme etice