În acest an al Centenarului Unirii, mai multe asociații de limba română din Montreal au decis să sărbătorească împreună acest eveniment istoric, organizând o serie de conferințe și evenimente și creând o Medalie a Centenarului specifică comunității noastre. Iată asociațiile participante: Asociația Culturală Română, Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Asociația Română din Canada, Comunitatea Română din Montérégie, Asociația Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Cenaclul literar Eminescu, Asociația Canadiană a Scriitorilor Români, Asociația Artizana, Asociația Dor, Academia Educativă din Montreal, revista Pici Voinici, Asociația Tricolor, Asociația Românilor din Laval.

Medalia Centenarului este menită să omagieze acei români-canadieni care prin activitățile lor contribuie la buna reputație a comunității, se remarcă în societatea canadiană și promovează cultura română. Medalia a fost creată de artistul grafician Iulian Gherștoagă. Ea este rotundă, de culoare aurie, fiind prevăzută cu o panglică roșie. Medalia înfățișează logoul Centenarului specific Montrealului, cu conturul României Mari, frunza de arțar și inscripția „Centenarul Unirii 1918-2018, Montréal, Canada”.

Medalia Centenarului a fost și va fi decernată pe parcursul acestui an, iar ziarul Accent Montreal vă va prezenta o serie de interviuri cu câteva din personalitățile recompensate cu această medalie jubiliară. Astăzi: profesorul Vania Atudorei, unul din fondatorii Colegiului Gérald-Godin din Montreal.

CITIȚI ȘI: Nicolae Mărgineanu: „Să rămânem uniți”

Corina Luca: Când ați pășit pentru prima oară pe pământ canadian și care au fost impresiile la început?
Vania Atudorei: Am ajuns în Canada în ianuarie 1992. Afară erau munți de zăpadă. Nu e de sosit în Canada iarna, nu a fost o decizie bună. Așa cum nu a fost o decizie bună să mergem la Quebec, nu la Montreal. Quebecul este un oraș de funcționari, majoritatea separatiști, care văd în imigranți o mână de lucru mai ieftină, cel puțin la început. Locuințele disponibile acolo erau sinistre. Eu veneam din Elveția unde locuisem și lucrasem trei ani. Ori, diferența dintre Elveția și Canada a fost șocantă.

CL: Care a fost primul dvs. contact cu comunitatea de limbă română și cine v-a acordat primul ajutor?
 VA: În orașul Quebec exista la începutul anilor ’90 o mică comunitate de români numită Association Roumaine de Québec, care îl avea președinte pe d-l Anton Florea. Ei m-au căutat la hotelul unde stăteam cu familia, deoarece nu cunoșteam pe nimeni în Canada. Ajutorul lor a constat în găsirea unei locuințe și sfaturi pentru înscrierea copiilor la școală, CV etc.

CL: Care sunt trei lucruri realizate de dvs. în Canada de care sunteți mândru?
VA: Am să mă opresc la: medaliile și distincțiile primite, înfrățirile orașului Laval cu orașul Botoșani și a două licee din România – Mircea cel Bătrân din Constanța și cel de Științele Naturii din Botoșani – cu trei colegii din Montreal – André-Grasset, Gérald-Godin și Vanier, și faptul că sunt profesor fondator al Colegiului Gérald-Godin din Montreal, numărul meu de angajat fiind 001, unde am creat primul program tehnic din Canada de tehnologii de fabricare a medicamentelor.

CL: Dacă ar fi să aduceți trei critici comunității române din Montreal, care ar fi acestea?
VA: Comunitatea este prea divizată și prea stratificată. Există generația celor de 80, 90 de ani veniți aici după instalarea regimului comunist în România, care nu s-a debarasat de fantomele trecutului, văzând spioni comuniști în fiecare nou venit. A urmat generația celor fugiți în anii comunismului. Apoi generația venită după căderea lui Ceaușescu și, în sfârșit, generația tânără, dezinteresată de viața comunitară. Aceste patru generații sunt prea îndepărtate între ele. Unele asociații au lideri care se împăunează cu titluri onorifice de președinți uitând că mulți români au oroare de a fi înregimentați; unele activități sunt de slabă calitate, mercantile, superficiale și se adresează unui public restrâns de „prieteni”.

CL: Care ar fi trei sugestii (urări) pe care le-ați adresa comunității noastre?
VA: Să fie o comunitate curajoasă care să se afirme prin luări de poziții oficiale. Să recunoască meritele compatrioților care fac lucruri frumoase nu pentru ei ci pentru semenii lor. Să aibă inițiative de schimburi și colaborări între România și Canada și să nu se jeneze să contacteze Președinția și guvernele român și canadian. Știți că nu avem un ambasador al României în Canada de doi ani și jumătate, de la plecarea d-nei Maria Ligor? Știți că de 14 ani Guvernul României nu a mai decorat pe niciun român din Canada? De ce? Nimeni nu propune pe nimeni. Știți că deputatul nostru în Parlamentul român, pastor penticostal în SUA, aflat la al doilea mandat, nu a făcut nimic din promisiunile sale de campanie electorală, când a promis, de exemplu, abolirea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA? Noi nu suntem uniți, nu avem inițiative, nu facem propuneri și nu mergem să votăm. Dar ne lamentăm ca ciobanul din Miorița și ne consolăm cu proverbe fataliste de genul „rău cu rău dar mai rău fără rău” sau „mai bun nu avem, mai rău nu ne trebuie”. Să luăm exemplu de la comunitățile greacă, libaneză, italiană și altele ca ele, care sunt puternice și se afirmă și în țara de adopție, și în cea de origine.

CITIȚI ȘI: Alegeri municipale 2017 | Vania Atudorei, candidat Action Laval în districtul Laval-des-Rapides

Repere biografice
Vania Atudorei este microbiolog, profesor la Colegiul Gerald-Godin din Montreal. Are studii în microbiologie și farmacie în România, Elveția și Canada. A lucrat în industria de medicamente ajungând până la funcția de director general. Experiența sa se întinde și în domeniile agroalimentar și de protecție a mediului, lucrând în Elveția la Oficiul Apelor și a Protecției Naturii din cantonul Jura (1990-1992), și ca profesor la Universitatea Guelph (Ontario), unde a predat timp de șase ani. A lucrat și la nivel internațional în Africa de Vest, în Maroc, Mauritania și Senegal. Are colaborări cu Franța în domeniul microbiologiei, pedagogiei și industriei farmaceutice, fiind membru al Societății de Microbiologie din Franța din anul 1991.

De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii și medalii, dintre care amintim: Diploma de Onoare a Asociației de Pedagogie Colegială din Quebec (2011), Medalia Jubileului de Diamant a Regina Elisabeta a II-a a Angliei (2012), Cavaler al Ordinului „Palmes Academiques” al Franței (2014), cea mai veche medalie civilă din lume, creată de Napoleon Bonaparte în 1808, Medalia de Argint pentru Benevolat a Regina Elisabeta a II-a a Angliei (2016), Vania Atudorei fiind primul canadian de origine română căruia i s-a conferit această medalie și printre primii cetățeni ai Canadei care au primit-o.

În noiembrie 2017, a fost candidat la alegerile municipale din Quebec, din partea formațiunii politice Action Laval, în districtul Laval-des-Rapides.

Este fondatorul și președintele Asociației Românilor din Laval ARL), sub egida căreia a organizat multiple activități de promovare a artei și excelenței românești în Canada.