Vernisajul expoziției din cadrul proiectului „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, desfășurat la Montreal în perioada 11-13 octombrie 2018, s-a bucurat de prezența a aproximativ 100 de persoane. Vernisajul a avut loc joi, 11 octombrie, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, spațiu care a găzduit întregul eveniment dedicat Reginei Maria, cu expoziția de fotografie istorică, ateliere de artă populară, lecturi pentru copii și conferințe.
Imaginile care au făcut obiectul expoziției au ilustrat, printre altele, dragostea Reginei Maria pentru portul popular românesc, precum și diverse aspecte inedite ale vizitei sale în SUA și Canada în anul 1926. Ele au fost selecționate de echipa asociației Forums din Brașov, reprezentată la Montreal de istoricul Nicolae Pepene, documentaristul expoziției și directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov. Alături de el au fost prezente Georgiana Gămălie, artist popular crestături în lemn și pictură de icoane, restaurator de obiecte de patrimoniu, manager al Muzeului Cetății Feldioara, și Rodica Tișcă, meșter popular cusut ie și țesături tradiționale din zona Bran, care a participat la vernisaj purtând un costum autentic din această parte a României.
Evenimentul s-a bucurat de prezența ambasadoarei Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, a consulului general al României la Montreal, Ioana Costache, și a fostului ambasador al Canadei în România, Gilles Duguay. Pasionat de istorie, acesta din urmă este autorul a două cărți despre Regina Maria: „L’Amour impossible de Marie, reine de Roumanie: récit d’un ancien ambassadeur du Canada en Roumanie” (Editura Textes et contextes, Montreal, 2015) și „Joe Boyle: Un mousquetaire canadien au service de la Reine Marie de Roumanie” (Editura Bic All, București, 1998).
CITIȚI ȘI: Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești
Notăm și prezența profesorului Jacques Bouchard, directorul Centrului interuniversitar de studii neo-elenice din Montreal, membru al Societății Regale Canadiene și membru de onoare al Institutului de studii sud-est europene al Academiei Române. Dr. Bouchard este un fin cunoscător al culturii și istoriei României, cel care a consacrat conceptul de iluminism timpuriu în Țările Române.
Au fost de asemenea prezente numeroase personalități din comunitate: dr. Paul Dăncescu, președintele de onoare al Asociației Culturale Române, muzicologul Nicolae Mărgineanu, designerul Marc-Marinescu Constantin, pictorița (icoane pe sticlă) Ileana Meșter, Adrian Erbiceanu, președintele Asociației Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Leonard Voicu, președintele cenaclului Eminescu și al Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, Dan Constantin Mieilă, președintele Comunității Românilor din Montérégie, Alina Nichita, directoarea Academiei Educative din Montreal, Liuba Sârbu, directoarea publicației Pici voinici etc.
Cu această ocazie, Nicolae Pepene, Gilles Duguay și Anatolie Zlotea (om de afaceri) au fost distinși cu Medalia Centenarului, creată aici la Montreal și menită să recunoască și să onoreze pe cei care contribuie la promovarea culturii române și la buna reputație a comunității noastre.
Reamintim că „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cu sprijin guvernamental din România, grație unei finanțării câștigate în urma unui concurs de proiecte pe tematica Centenarului.
La Montreal, curatorul expoziției a fost Alexandru Vîrtej, specialist în muzeologie și chargé de projet la Primăria Montrealului, iar coordonatorul evenimentului a fost Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ).
La buna desfășurare a evenimentului a contribuit și echipa de benevoli formată din: Roman Cheptea, Barri Rabiatu, Laios Bobac, Maria Palcu.
Toate fotografiile prezentate în această galerie au fost făcute de Anatolie Ciobanu.