Perioada estivală este, contrar aşteptărilor, una în care sănătatea este cel mai greu încercată. Vremea caldă permite dezvoltarea multor microorganisme și totodată ne expune la practici care ne fac vulnerabili în fața unor afecțiuni. Iată ce boli ne pândesc vara şi cum ne putem proteja.

Arsurile solare. Vara este anotimpul statului la soare, însă cei cu multe alunițe sau cu pielea albă trebuie să evite acest lucru. Nu doar plaja este locul de expunere la radiațiile ultraviolete, ci și plimbările în aer liber. Se recomandă ca ziua la amiază să purtați haine care să vă acopere corpul, dar lejere, din materiale ușoare. Între 12:00 și 17:00, chiar și o oră de plajă poate provoca arsuri serioase, indiferent de tipul pielii. Studii de specialitate au arătat faptul că riscul de cancer de piele crește cu 20% pentru persoanele care au avut cel puțin două arsuri solare de gradul 2 (cele cu bășici) până la vârsta de 16 ani, ulterior riscul crescând cu fiecare arsură solară. Așadar, folosiți creme de protecție cu factor de cel puțin 30.

Deshidratarea. Căldura ne deshidratează puternic, mai ales dacă mergem sau facem efort fizic. Pentru a evita deshidratările severe, leșinul și debutul unor șocuri de natură cardiovasculară, este recomandat să aveți o sticlă cu apă din care să beți des, din 10 în 10 minute, în special dacă desfășurați activități în aer liber sau în spații cu temperaturi ridicate.

Toxiinfecții alimentare. Acestea apar cu precădere în anotimpul cald pentru că bacteriile se dezvoltă foarte bine la temperaturi mai ridicate. Așadar, aveți grijă ce alimente consumați – citiți cu atenție eticheta și termenul de valabilitate. Și mai ales, aveți grijă de cum preparați carnea. Atunci când e crudă, evitați contactul cu alte alimente și spălați suprafețele de contact înainte de a le folosi pentru a tăia legumele de salată, de exemplu. În plus, pentru a omorî bacteriile, carnea trebuie gătită la o anumită temperatură. Santé Canada oferă o serie de sfaturi legate de cum se pot preveni toxiinfecțiile alimentare, inclusiv temperaturile la care trebuie preparate diverse tipuri de carne.

Conjunctivita. Pentru că vara este sezonul băilor la piscină, riscul de conjunctivită este ridicat, mai ales dacă vă scăldați în cele publice. Conjunctivita de piscină are o contagiozitate foarte mare și se dezvoltă în apa insuficient clorinată. Perioada de incubaţie este de 8-10 zile iar simptomele sunt roşeaţa ochiului, edemul pleoapei, fotofobie, lăcrimare excesivă, secreţie conjunctivală purulentă. Tratamentul este de lungă durată şi trebuie iniţiat de un oftalmolog.

Otitele externe. Sunt inflamații ale conductului auditiv extern, ce pot fi difuze sau localizate, acute sau cronice, al căror număr crește vara, fiind asociate cu scăldatul îndelungat în piscine și lacuri. Ca măsură de protecție este foarte indicat să folosiți dopuri de urechi ori de câte ori intrați în bazine sau lacuri. Vizita la medicul orelist este absolut necesară pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii și tratarea ei.

Boli de piele. Vara este cunoscută ca fiind un sezon cu incidență ridicată a bolilor de piele. Vremea caldă ne determină să ne îmbrăcăm sumar, expunându-ne astfel pielea. Mijloacele de transport în comun, joaca cu animalele sau mediile de muncă ce presupun interacțiunea cu mulți oameni fac ca riscul de atingere a unor suprafețe sau persoane contaminate să fie mare.

Una dintre cele mai frecvente – și inestetice – boli de piele ale verii este pitiriazisul versicolor. Această micoză (ciupercă) este caracterizată prin erupția pe piept și pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (când pielea este bronzată), care se descuamează. În condiții de căldură, umiditate și transpirație se înregistrează veritabile explozii de pitiriazis versicolor, mai ales în rândul populației tinere. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată, iar riscurile acestei boli se reduc. Nu este considerată contagioasă deoarece ciuperca respectivă este un „locuitor” normal al pielii. Persoanele care au avut cel puțin o dată această afecțiune trebuie să respecte anumite reguli de igienă: să poarte îmbrăcăminte din bumbac, să evite saunele și piscinele și să aplice un tratament preventiv cu soluții antifungice în perioadele călduroase.

Afecțiuni de la aerul condiționat. În zilele caniculare aerul condiționat are multe beneficii dar și câteva dezavantaje. Trecerea rapidă de la atmosfera supraîncălzită de afară la răcoarea aerului condiționat are potențialul de a afecta sistemul imunitar. Astfel, pot apărea dureri de cap, tulburări digestive, tulburări nervoase și un risc crescut de contractare a unor viruși și bacterii. Printre afecțiunile corelate cu utilizarea aparatelor de aer condiționat se numără și infecțiile respiratorii, alergiile (în special la mucegai), inflamația sinusurilor, pneumopatiile și chiar astmul. Este foarte important deci ca filtrul aerului condiţionat să fie curăţat periodic.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.