Agenda pe 2017 a asociației La Muse Héritage Musical este ca de obicei încărcată. Ea va debuta cu un concert Vivaldi, intitulat „Viva Vivaldi”, în data de 11 martie, la biserica St-Denis din Montreal.  

Viva Vivaldi, primul concert din 2017 al asociației La Muse Héritage Musical, va avea loc sâmbătă, 11 martie, orele 19.00, la biserica St-Denis (454 Avenue Laurier Est, Montreal). Prima parte va fi consacrată „Anotimpurilor” celebrului compozitor italian. La pupitrul dirijoral se va afla Radu Noaghiu, invitat special din SUA și pentru prima dată în Canada. Partea a doua va fi consacrată unuia dintre cele mai cunoscute imnuri sacre compuse de Vivaldi, Gloria. Monumentala partitură va fi interpretată cu participarea corului La Muse, pregătit de dirijoarea Ioana German, a sopranei Marina Negruță și a mezzosopranei Geraldina Mendez, originară din Venezuela, care cu acest concert debutează colaborarea cu asociația La Muse Héritage Musical.

Dirijorul Radu Noaghiu este absolvent al Facultății de Muzică „Transilvania” din Brașov, promoția 1996. În 1999 s-a stabilit în SUA, unde și-a continuat studiile muzicale, obținând în 2005 un master în Dirijat Orchestral la Universitatea din Utah, clasa maestrului Robert Baldwin. Cu referințe elogioase din partea profesorilor săi, Radu Noaghiu și-a clădit o carieră de succes, fiind invitat la numeroase concerte în Statele Unite și România. Colaborarea sa cu asociația La Muse Héritage Musical s-a înfiripat cu ocazia celor două turnee pe care corul La Muse le-a întreprins în România, în 2013 și 2015. Radu Noaghiu a fost plăcut impresionat de calitatea interpretativă a corului La Muse și de plăcerea de a cânta pe care membrii acestui cor o transmit, afirmând că „plăcerea de a cânta insuflă corului o notă de dinamism și omogenitate, dublată de o fină interpretare a nuanțelor”.

Dirijorul Radu Noaghiu. FOTO: radunoaghiu.wordpress.com.

Radu Noaghiu este fascinat de Vivaldi, de prospețimea, bucuria și dramatismul transmise de concertul Anotimpurile. O piesă barocă atipică, pe care reputatul dirijor român a binevoit să ne-o explice astfel: „De ce atipic? Pentru că Vivaldi a fost primul compozitor care a intuit genial două genuri apărute la mare distanță de moartea sa: concertul de tip clasic (în care avem un singur solist ce se află într-un dialog permanent cu orchestra, diferențiindu-se complet de concertul baroc din timpul său în care un grup solistic deținea acest rol) și muzica programatică (însoțirea limbajului muzical de către un mesaj descriptiv de sorginte literară). Prima dată când au fost publicate, în 1725, cele patru anotimpuri erau însoțite de poeme literare ce urmau să fie citite în timp ce se interpreta partitura. Iar o altă caracteristică a acestui concert este că Vivaldi nu utilizează instrumente de suflat și nici percuția. Întregul tablou este creat doar prin utilizarea plină de inventivitate a corzilor!”

Viva Vivaldi
Sâmbătă, 11 martie 2017, ora 19.00
Biserica St-Denis, 454 Avenue Laurier Est,
Montreal (metrou Laurier)
Bilete: 20$ în pre-vânzare; 25$ în ziua concertului
Info & rezervări: 450-448-0797