În această vară, pictorița Mona Mariana Ciciovan propune amatorilor de artă vizite ghidate la atelierul său de creație situat în cartierul Pierrefonds-Roxboro.

Artista propune o experiență VIP individuală sau de grup (maxim 8 persoane), prin care vizitatorii se vor putea imersa în arta sa picturală. Vizita presupune discuții despre artă în jurul unor aperitive, în magnifica grădină a Monei Ciciovan.

Aceste tururi ghidate vor fi oferite până la sfârșitul verii. Ele sunt cu atât mai interesante cu cât prin această formulă accentul este pus pe relația artistei cu pictura, lucrările putând fi văzute în locul unde au fost concepute.

Grădina atelierului pictoriței Mona Ciciovan.

Arta Monei Ciciovan se situează între abstract și figurativ, realism și imaginar, iar picturile ei sunt o metaforă și o poezie a locurilor. La expoziția solo Queens of ART de la galeria montrealeză POP UP pe care am vizitat-o în 2019, am avut primul contact vizual „pe viu” cu arta Monei Ciciovan. Atunci am putut constata că acest amalgam de imaginar și figurativ din picturile sale se aseamănă foarte mult cu imaginea unui Eden, ca și cum am avea în față „frânturi din Rai”.

Tablourile aflate la atelierul său se reunesc sub titlul Universuri paralele și au fost pictate în 2020, anul în care am fost cu toții confruntați cu o nouă realitate. „Pentru mine a fost un pretext de evadare din prezent spre alte Universuri, spre lumi imaginare cu zbor de păsări, cu cer senin și ape limpezi, o reîntoarcere la natură, la Spiritualitate”, mărturisește artista.

M. M. Ciciovan – „Univers parallèle”, ulei pe pânză, 122 x 122 cm.

În multe din aceste tablouri predomină culoarea albastră, o culoare de predilecție pentru abstractizare, fiind adesea asociată infinitului, misterului, dar și solitudinii, calmului, serenității. Am putea spune că artista se folosește de albastru ca de o matriță care, în funcție de cum este tratată (tehnic), produce suprafețe care par „sculptate”. Tușele viguroase, profunzi-mea, pot aminti zboruri, dar și abisuri, pot oglindi sau pur și simplu pot învălui scena sau subiectul în misteriosul, infinitul, calmul albastru.

„Albastrul era considerat încă din Antichitate culoarea care corespunde spiritului omului. În procesul meu de creație pornesc întotdeauna de la culoare. În această serie Albastrul a venit în mod firesc, evident”, explică Mona Ciciovan.

M. M. Ciciovan – „Songe d’un matin”, ulei pe pânză, 75 x 102 cm.

Atelierul unde creează și grădina ce-l înconjoară sunt foarte inspirante pentru pictoriță și o ajută să intre în acea stare de care vorbea Brâncuși atunci când spunea că: „Nu este greu să faci lucrurile, greu este să te pui în starea de-a le face”. Ele sunt completate de ritualul ce însoțește actul creației, pe care artista l-a format de-a lungul timpului: aprinde o lumânare atunci când intră în atelier, dă drumul la muzică clasică sau de meditație și își ia timpul necesar pentru a privi și analiza tablourile în lucru. Dorința de a picta vine apoi de la sine, ca o necesitate. În conceptul său artistic, Mona Ciciovan crede că arta trebuie să se adreseze în primul rând sufletului, simțurilor și să provoace o emoție privitorului.

„Acesta este și modul în care pictez, gesturile mele sunt instinctive și nu cerebrale. Nu folosesc niciodată schițe sau planuri definite, ci mai degrabă las imaginile să vină spre mine, să mă surprindă. Consider că rolul meu ca artist este de a materializa aceste imagini, de a aduce un plus de culoare și frumos în cotidian. Reușita și satisfacția mea vin atunci când o pânză devine un Univers, capabil să vibreze cu imaginația, sensibilitatea și trăirile privitorului”, precizează Mona Ciciovan. Artista afirmă că găsește inspirație și în acuarelele pictorului englez William Turner, considerat maestrul curentului romantic și unul din precursorii impresionismului, în portretele și sculpturile cu trăsături alungite ale lui Modigliani, precum și în lucrările lui Giacometti, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, care a stăpânit în egală măsură desenul, pictura și sculptura.

Persoanele interesate să viziteze atelierul Monei Ciciovan o pot contacta la info@espacemara.com, mm.ciciovan@hotmail.ca sau Facebook@EspaceMara pentru programări sau informații suplimentare.

O expoziție itinerantă în România

Amintim și faptul că anul acesta Mona Mariana Ciciovan prezintă în România expoziția Drumul niciodată înstrăinat, grație curatoarei Loredana Ghiorghiu. Expoziția este una itinerantă, retrasând geografia periplului românesc al pictoriței.

Astfel, ea va debuta în luna august la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, oraș în care Mona Ciciovan a locuit înainte de a emigra, va continua în septembrie la Muzeul Municipal Dej, orașul copilăriei sale, și se va încheia în luna octombrie la Centrul de Cultură Cluj, acolo unde artista și-a făcut studiile.

Repere biografice

Mona Mariana Ciciovan.

Cu o carieră artistică de peste 20 de ani și multiple expoziții solo și de grup, Mona Mariana Ciciovan este o pictoriță ce se bucură de o bună recunoaștere la Montreal și pe plan internațional. Lucrările sale se află în colecții publice și private în Canada, România, SUA, Franța, Spania, Singapore etc.

Născută în 1970 la Pintic, un mic sat de lângă Cluj, Mona Ciciovan a manifestat interes și talent pentru desen și pictură încă din copilărie. După 1989 a imigrat cu familia în Canada, stabilindu-se la Montreal. Aici și-a împlinit chemarea către artă obținând o diplomă în arte plastice de la Université de Montréal (2000) – unde profesor i-a fost renumitul pictor de origine română Peter Krausz – și o licență în domeniul artelor vizuale și mass-media de la UQAM (2003).

Astăzi, Mona Mariana Ciciovan este o artistă apreciată, cu o bogată activitate expozițională și o ascensiune notabilă. Ea este considerată una din figurile importante ale artei contemporane canadiene.

În 2017, artista a lansat galeria-butic online Espace Mara unde amatorii de artă pot găsi lucrări originale și exclusive semnate de Mona Mariana Ciciovan.