Serviciu, familie, facturi, pandemie, situație economică incertă – tot atâtea surse de stres, care au devenit noul „normal” în viața noastră de zi cu zi. Auzim mereu cât de nefaste sunt efectele stresului cronic asupra organismului și că trebuie să-l combatem printr-un mod de viață sănătos și activ. Yoga poate fi un răspuns la această problemă, însă venind din România, dintr-o cultură care până nu de mult nu a fost expusă acestei practici vechi de peste 4000 de ani, probabil că mulți dintre noi nu acordăm prea multă atenție multiplelor sale beneficii la nivel de sănătate fizică și psihică.

Așadar, începem prin a spune că yoga este acea practică străveche ce conectează mintea și corpul printr-o serie de poziții, exerciții de respirație și meditație. Prin stretching (exerciții de întindere a mușchilor) și tonifiere a corpului, prin flexarea coloanei vertebrale și concentrarea minții spre interior, spre sine, yoga ajută la reducerea stresului. Iar acest lucru are un efect asupra stării generale de sănătate, de vreme ce stresul care se instalează pe termen lung joacă un rol important în atâtea boli – cercetări științifice au arătat că stresul cronic dublează riscul de atac de cord, de exemplu.

Yoga și sănătatea fizică

Studiile științifice întreprinse până în prezent asupra acestei practici sugerează efecte foarte promițătoare. Astfel, există cercetări care au arătat că yoga scade tensiunea arterială și frecvența cardiacă (heart rate), ceea ce reduce riscul de boli de inimă. De asemenea, există o literatură științifică în privința contribuției pe care yoga o are la scăderea colesterolului și ameliorarea circulației la persoanele care suferă deja de boli cardiovasculare – ba chiar unele spitale au incorporat yoga în programele lor de reabilitare post-cardiacă (Cedars Sinai Medical Center în Los Angeles sau New York Presbyterian Hospital).

Foarte mulți din practicanți spun că yoga le conferă o stare generală de bine. Cercetările științifice vin să întărească acest lucru, arătând că dureri specifice, asociate cu migrene, probleme de spate în regiunea lombară sau artrită sunt diminuate substanțial. Una din teorii este că yoga sporește cantitatea de serotonină, o substanță anti-durere secretată natural de organism. 

Deși e nevoie de mai multe investigații pentru a înțelege exact care este mecanismul, yoga contribuie la diminuarea insomniei și la o mai bună sănătate digestivă. Femeile gravide în special au un somn mai bun atunci când practică yoga, fiind în același timp mai puțin susceptibile să sufere de tensiune mărită sau o naștere prematură.

Yoga și sănătatea mintală

Deoarece yoga „lucrează” atât corpul cât și mintea, nu e de mirare că practicarea ei ajută la reducerea anxietății și a depresiei. Mai multe studii sunt necesare pentru a înțelege cum yoga afectează starea de spirit, însă un studiu întreprins în 2007 a arătat că după o sesiune de o oră, practicanții experimentați înregistrează un nivel mărit al neurotransmițătorului GABA – un nivel scăzut al acestuia a fost corelat cu probleme de anxietate și depresie. Un alt studiu-pilot sugerează că yoga poate juca un rol în combaterea depresiei sporind undele cerebrale alfa, asociate cu relaxarea.

O altă posibilitate ar fi faptul că yoga reduce cantitatea de cortizol, un hormon produs de organism ca răspuns la stres (se crede că un nivel ridicat de cortizol în mod cronic ar putea fi legat de apariția depresiei și o funcție imună dereglată).

Dacă niciunul din aceste argumente legate de sănătate nu v-a convins, rețineți că yoga vă poate face să arătați mai bine, să aveți un corp mai tonifiat și să vă mișcați cu mai multă ușurință. Yoga sporește forța musculară, flexibilitatea și anduranța. De aceea numeroși atleți utilizează yoga pentru cross-training.

Totuși, deși cele mai multe tipuri yoga pot fi practicate de toată lumea, unele pot fi mai intense și deci nepotrivite pentru persoanele mai în vârstă sau cu probleme de mobilitate. Acestea ar trebui mai întâi să consulte un medic înainte de a alege yoga ca opțiune de tratament.

CITIȚI ȘI:

Yoga sau cum să îți simți corpul în detaliu