Republica Moldova va avea prima femeie președintă din istoria sa. Candidata opoziţiei proeuropene şi fostă prim-ministră, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale cu 57,75% din sufragii, în fața actualului şef al statului, filorusul Igor Dodon, care a obținut 42,25%.

Rezultatele turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova arată o victorie detașată a Maiei Sandu, la o diferență de 15 procente de Igor Dodon.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a ieșit învingătoare și în primul tur al acestor alegeri prezidențiale, desfășurat la data de 1 noiembrie. Inițial clasată pe locul doi, după Dodon, balanța s-a înclinat în favoarea Maiei Sandu după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele din diaspora, unde au votat în jur de 140,000 de persoane. Practic, votul emigranților moldoveni a reprezentat cheia victoriei lui Sandu în primul tur al alegerilor, la o diferență de peste 3 procente de Dodon.

La turul II, diaspora a stabilit un nou record de participare, cu mai bine de 262,000 de cetățeni care au votat. În total, la acest tur decisiv, prezența la urne a fost de aproape 53%; în primul tur aceasta s-a situat la 43 de procente.

În diaspora, victoria Maiei Sandu este zdrobitoare, peste 92% dintre moldovenii plecați în străinătate votând pentru ea.

La Montreal, în primul tur au votat 1,864 de persoane. În turul II numărul s-a ridicat la 3,360. Iată cum au votat aceștia:

Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate – 3,232 de voturi

Igor Dodon, candidat independent sprijinit de Partidul Socialiștilor – 117 de voturi

Voturi anulate – 11

CITIȚI ȘI: Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Rezultatele turului I la Montreal

Atât pe 1 cât și pe 15 noiembrie, organizarea la Montreal a fost impecabilă, iar procesul de votare s-a desfășurat fără niciun incident.

În afară de Montreal, în Canada s-au organizat secții de vot și la Ottawa, Toronto și Calgary. La Ottawa au votat 251 de persoane, la Toronto 785, iar la Calgary 655.

Din păcate, unele secții de votare din străinătate, cum ar fi cele de la Londra, Frankfurt sau Paris, au rămas fără buletine de vot înaintea închiderii urnelor, deoarece există o lege care nu le permite să aibă mai mult de 5,000 de buletine. Aceasta este o măsură care a penalizat-o pe Maia Sandu, căci așa cum am văzut, diaspora a manifestat o opțiune masivă în favoarea candidatei proeuropene și pro valori occidentale.

După ce votul s-a încheiat în Republica Moldova, Maia Sandu a salutat „mobilizarea extraordinară a moldovenilor”. „Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, a neîncrederii față de instituții, a pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare. Au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, să fie respectați, ca puterea politică să le ofere soluții la problemele lor”, a continuat candidata proeuropeană, înainte de adăuga: „Ne înclinăm în fața dumneavoastră.”

Maia Sandu a salutat și mobilizarea fără precedent a diasporei. „Diaspora a votat mult. Este un record istoric. Oamenii au demonstrat că oricât de departe ar ajunge, le pasă de țara lor”, a menționat ea.

În 2016, alegerile au fost câştigate de Igor Dodon cu 52% din voturi, în vreme ce Maia Sandu a obţinut 48%. Diferenţa dintre cei doi a fost de 69,750 de voturi.

1 COMENTARIU

  1. O mindrie cu lacrimi in ochi!!❤️ Moldova a primit cel mai mare cadou din istorie!!! O schimbare mare ne asteapta nu doar pe cei de acasa dar si pentru toti cei ce au fugit de acasa
    ❤️💛💙

Comments are closed.