Criza provocată de COVID-19 a suscitat multe reflecții și a stârnit multe întrebări vizavi de mecanismele și programele de securitate socială.

Ca răspuns la bulversările economice pe care pandemia le-a provocat, guvernul federal a pus la punct programul de asistență financiară numit Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB), destinat să ajute în mod direct populația afectată. Programul a oferit sprijin la milioane de canadieni și a fost prelungit dincolo de cele 16 prevăzute inițial. Odată cu extinderea sa, mulți au lansat întrebarea dacă nu cumva acesta este un bun moment pentru a testa venitul de bază universal (universal basic income, UBI) în Canada. Mai mult, într-un raport interimar intitulat COVID-19: Relief in Times of Crisis, dat publicității în data de 14 iulie, Comitetul pentru finanțe din Senat îndeamnă Ottawa și provinciile să considere venitul de bază universal ca o opțiune pe termen lung pentru redresarea economică a țării.

În aprilie, liberalii au respins propunerea liderului neo-democrat Jagmeet Singh de a transforma PCU în venit de bază universal, însă un nou studiu al Institutului Angus Reid a relevat că acest concept devine din ce în ce mai popular în rândul canadienilor. Astfel, trei din cinci canadieni sprijină această idee la niveluri diferite – 10,000$, 20,000$ sau 30,000$ pe an.

Estimările privind costul unui astfel de program federal variază între 15 miliarde de dolari anual (potrivit unui raport din 2017 al Northern Policy Institute) și 90 de miliarde anual (un studiu publicat în septembrie 2019 în revista academică Canadian Public Policy și intitulat Expanding the Canada Workers Benefit to Design a Guaranteed Basic Income). Mai recent, la începutul lunii iulie, Directorul parlamentar al bugetului, Yves Giroux, estima costul pentru un venit de bază aproape universal, acordat timp de șase luni, între 47,5 și 98,1 miliarde de dolari.

Întrebați cine trebuie să suporte aceste cheltuieli, peste 60% dintre canadieni sunt de părere că cei mai bogați trebuie să plătească; aceștia din urmă sunt, desigur, mai puțin entuziasmați de o asemenea idee.

Două alte chestiuni împart canadienii în două tabere aproape egale, așa cum a relevat același sondaj Angus Reid. Prima se referă la impactul pe care un venit de bază l-ar avea asupra muncii, 55% dintre canadieni considerând că un astfel de program ar face oamenii mai puțin înclinați să muncească, iar 45% neîmpărtășind această opinie. A doua se referă la cât de costisitoare este implementarea unui venit de bază garantat și universal, 54% dintre canadieni considerând că este mult prea scump, 46% fiind de părere că o țară bogată precum Canada își poate permite un astfel de program.

CITIȚI ȘI:

Opinie | Venitul de bază garantat, reforma de care societatea are nevoie
Analiză | Revoluția automatizării: Tehnologia este pe cale să devanseze modelul actual de business