Canada se află sub amenințarea unui război comercial cu Statele Unite. Chiar dacă tarifele vamale anunțate de Trump nu se vor materializa pe 4 și pe 12 martie, însuși faptul de a le anunța din Biroul Oval afectează negativ Canada, alungând investitorii.

La doar o săptămână după ce impunerea de tarife de 25% pe toate exporturile de mărfuri canadiene a fost amânată cu 30 de zile, până pe 4 martie, administrația Trump a anunțat alte tarife, tot de 25%, pe toate importurile americane de oțel și aluminiu, inclusiv cele provenind din Canada. Acestea sunt preconizate să intre în vigoare pe 12 martie.

„Că vor fi sau nu aplicate, răul a fost deja făcut”, afirmă Greig Mordue, fost director executiv în sectorul auto și profesor asociat la W. Booth School of Engineering Practice and Technology de la McMaster University (Hamilton, ON), citat de CBC News. El este de părere că amenințările lui Trump au schimbat deja peisajul economic, căci chiar dacă președintele american nu le va da curs sau va decide anumite excepții pentru Canada, aceste amenințări vor alunga investitorii din Canada în Statele Unite.

Diminuarea investițiilor

„În următorii patru ani nu vor exista investiții serioase în industria auto canadiană”, spune Greig Mordue.

Astfel de îngrijorări au fost exprimate de mai mulți experți încă din momentul în care Donald Trump a câștigat alegerile în noiembrie anul trecut. 

Reducerea dobânzii de referință annunțată luna trecută de către Banca Canadei a fost motivată și de preocupările instituției privind investițiile. „Chiar dacă tarifele nu vor fi impuse, este aproape o certitudine că o lungă perioadă de nesiguranță sub amenințarea lor va afecta investițiile de business în Canada”, a menționat banca centrală în motivația ce a însoțit decizia sa.

Firma de consultanță KPMG a întrebat 250 de companii aflate în Canada ce acțiuni întreprind în așteptarea tarifelor și ce plănuiesc să facă pe viitor. KPMG nu a publicat companiile incluse în sondaj și deci nu putem știi dacă concluziile reflectă opiniile oamenilor de afaceri din toate industriile și regiunile țării. Cu toate acestea, ele relevă câteva lucruri foarte importante, cum ar fi faptul că aproape jumătate dintre businessurile intervievate „plănuiesc să-și transfere investițiile sau producția în SUA, pentru a servi piața americană și a reduce costurile”. De asemenea, majoritatea au spus că și-au redirecționat mărfurile sau intenționează să o facă spre țări care nu sunt vizate de tarife.

De ce această situație stârnește îngrijorări? Deoarece investițiile reprezintă cheia creșterii oricărei economii.

Când o companie investește are nevoie de muncitori pentru a construi fabrici, asambla utilaje sau dezvolta software. Cu cât aceste investiții sunt mai mari, cu atât efectele pozitive asupra economiei se multiplică.

„Infuziile de nou capital tind să facă lucrătorii mai productivi, oferind mai multe posibilități de creștere a salariilor care nu sunt direct inflaționiste”, a declarat Royce Mendes, director general și șef al strategiei macro la Desjardins Capital Markets, potrivit aceleiași surse citate.

Invers, atunci când investițiile în afaceri încetinesc, cererea de mână de lucru se reduce iar opțiunile pentru cei care caută un loc de muncă se împuținează.

O slăbiciune a economiei canadiene pe cale să se înrăutățească

În Canada, investițiile de business s-au diminuat în 2015, când prețul petrolului a scăzut. De atunci, ele au rămas la un nivel redus. Această realitate, spun economiștii, a slăbit economia canadiană, oferind mai puțină marjă de manevră într-un război comercial.

„PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut în ultimele opt din nouă trimestre, iar investițiile în afaceri au stagnat. Atât ciclic, cât și structural, economia Canadei nu este bine poziționată pentru a absorbi un șoc de o asemenea amploare”, au scris economistul șef al Royal Bank Frances Donald și economistul șef adjunct Nathan Janzen.

Acum, această slăbiciune a economiei canadiene este pe cale să se înrăutățească, avertizează economiști, grupuri de consultanță și Banca Canadei.

Turbulențe dar și oportunități

Economia canadiană a intrat într-o perioadă de incertitudine și de pesimism. În același timp, ostilitatea administrației Trump și amenințările proferate de președintele american la adresa suveranității Canadei au mobilizat cetățenii și determinat guvernele să ia măsuri.

Provinciile și teritoriile discută serios despre eliminarea barierelor comerciale interprovinciale care îngreunează libera circulație a bunurilor și serviciilor și mobilitatea mâinii de lucru în interiorul țării.

La nivel federal, guvernul și partidele de opoziție s-au declarat deschise pentru dezvoltarea unor proiecte majore de infrastructură – cel al unui TGV între orașele Toronto și Quebec a fost deja anunțat pe 19 februarie.

Într-un timp foarte scurt, amenințarea unui război comercial a arătat că status-quo-ul se poate schimba rapid. Rămâne însă de văzut dacă businessurile canadiene și decidenții politici vor putea acționa suficient de rapid pentru a compensa efectele nefaste care se profilează la orizont, pe măsură ce termenele-limită pentru tarifele lui Trump se apropie.

Relația comercială Canada-SUA în câteva cifre

Canada este al doilea cel mai important partener comercial al SUA și cea mai mare piață de export a lor. 

Potrivit unei analize a băncii TD, în  cursul primelor trei trimestre ale anului trecut, frontiera canado-americană a fost traversată de mărfuri în valoare de 800 de miliarde de dolari canadieni (600 de miliarde americani). Dacă includem și serviciile, atunci cifra totală se ridică la 910 miliarde de dolari canadieni (683 de miliarde americani). Aceasta înseamnă că zilnic importurile și exporturile dintre cele două țări ating 3,6 miliarde de dolari canadieni.

În aceeași perioadă (ianuarie-septembrie 2024), aproape 350 de miliarde de dolari americani în bunuri și servicii au traversat frontiera canadiană.

34 dintre cele 50 de stat americane vând mai multe produse Canadei decât oricărei alte țări din lume.

CITIȚI ȘI:

Relațiile dintre Canada și SUA și amenințarea tarifelor vamale