Dacă o să căutați pe Internet, o să găsiți mai multe articole în care se vorbește că telepatia este reală, că a fost demonstrată în laborator șamd.

În realitate, este vorba doar de titluri-momeală („click-bait”). Telepatia nu este posibilă, oricâte povești captivante veți auzi despre comunicări stranii între mame și copii aflați în pericol ori altele similare. Iată de ce telepatia nu este posibilă.

Cum ar funcționa telepatia?

Telepatia se referă la capacitatea de a transmite propriile gânduri către o altă minte.

Ca să poți transmite propriile gânduri, ar trebui să se întâmple următoarele:
– gândurile să poată fi codificate într-o formă precisă (cum, de exemplu, transmitem semnalul prin Internet, în 0 și 1) de către creier;
– gândurile să fie transmise în această formă codificată în afara creierului, în spațiu;
– gândurile astfel transmise ar trebui să găsească în celelalte creiere un dispozitiv/ mecanism de decodificare a mesajului transmis.

Din tot ce știm până acum, nu există nicio modalitate de a capta gândurile cuiva, nu știm cum s-ar putea modula un semnal purtător al gândurilor și cum s-ar putea transmite acest semnal prin spațiu, folosind creierul uman, pe care, la nivel anatomic, îl cunoaștem foarte bine, după zeci de ani de studiu aprofundat.

În fapt, dacă am putea citi gândurile unei persoane, ne-am afla foarte aproape de înțelegerea conștiinței, iar domeniul conștiinței este unul în care nu am făcut prea mari progrese din momentul în care am descoperit că avem una.

Telepatia prin unde electromagnetice

De dragul discuției, să spunem că gândurile s-ar codifica într-o formă anume. Care sunt posibilitățile? Varianta cea mai la îndemână ar fi, probabil, undele electromagnetice. Prin undele electromagnetice se pot transmite o varietate infinită de mesaje. Dar pentru a emite unde electromagnetice pe distanță mare, pe zeci, sute ori mii de metri, este nevoie de un generator de unde electromagnetice.

Mediul de transmisie este asigurat, aici nu ar fi o problemă. Undele electromagnetice nu au nevoie de vreun mediu special. Călătoresc prin spațiu, indiferent dacă există sau nu aer.

În partea cealaltă, la receptor, am avea nevoie de un creier-antenă, care să recepționeze undele electromagnetice, să decodeze semnalele șamd. Dacă vă întrebați dacă există această posibilitate chiar acum, răspunsul este nu.

Citiți continuarea acestui articol pe Scientia.ro. Scientia.ro este un site de popularizare a științei și de demontare a miturilor pseudoștiințifice. Scientia.ro prezintă zilnic articole și știri, are o secțiune de bloguri și una destinată întrebărilor din partea cititorilor.