Pe piața imobiliară canadiană, ultimii trei ani au fost plini de surprize: de la o creștere bruscă a prețurilor și o ofertă limitată, la creșteri notabile ale dobânzilor. Deși lucrurile s-au mai clamat în 2024, anticiparea unei scăderi a dobânzii de referință – și anunțul făcut de Banca centrală a la începutul lunii iunie în acest sens – a făcut ca piața imobiliară canadiană să surprindă încă experții prin forța sa. O traiectorie similară a avut și piața imobiliară americană. Mai jos o comparație între cele două piețe făcută de Daniela Suciu, curtier imobiliar, care pune în lumină diferențele și similitudinile acestora.
Atât piața imobiliară canadiană, cât și cea americană prezintă dinamici influențate de politicile monetare, ratele dobânzilor și condițiile economice globale. Cu toate acestea, cele două piețe prezintă diferențe semnificative. În Canada, de exemplu, există reglementări mult mai stricte, precum taxa aplicată cumpărătorilor străini, menită să descurajeze speculațiile imobiliare. În SUA însă, piața este mai liberalizată, cu variații regionale importante.
În ceea ce privește similitudinile, ambele țări au experimentat o creștere a prețurilor imobiliare după pandemie, alimentată de o puternică cerere pentru spații de locuit mai mari datorită telemuncii. La aceasta se adaugă ratele dobânzilor aflate la un minim istoric, ce au contribuit și ele la stimularea achizițiilor de proprietăți în ambele piețe.
Pe de altă parte, abordările privind finanțarea imobiliară sunt diferite în cele două țări. Canadienii tind să opteze pentru ipoteci cu dobândă fixă pe perioade mai scurte de timp (de obicei cinci ani), în vreme ce americanii preferă ipoteci cu dobândă fixă pe 30 de ani. În plus, sistemul de credit american, cu scorurile FICO, joacă un rol mai important în aprobarea creditelor ipotecare, în comparație cu Canada.
În concluzie, deși piețele imobiliare din Canada și SUA prezintă tendințe similare, ele diferă semnificativ în ceea ce privește reglementarea, finanțarea și dinamica regională.