Marketplace și Kijiji au devenit extrem de populare în ultimii ani, însă e important de știut că, în anumite cazuri, veniturile realizate din vânzările pe aceste platforme trebuie declarate, informează L’Actualité.

Majoritatea obiectelor pe care le folosim în viața de zi cu zi – de la articole vestimentare, la veselă, jucării pentru copii sau materiale rămase în urma unei renovări – sunt considerate bunuri de uz personal (BUP). Atunci când prețul lor de vânzare este inferior sumei de 1,000$, impozitarea nu intră în joc. Dacă însă vindeți un obiect cu peste 1,000$, o parte din acești bani va fi impozabilă, i.e. ceea ce numim câștigul de capital (gain en capital).

De exemplu, să zicem că achiziționați un tablou la prețul de 1,000$ și îl vindeți apoi cu 1,200$. Diferența de 200$ trebuie declarată, căci reprezintă un câștig în capital. 50%* din acest câștig – 100$ în acest caz – se adaugă venitului dvs. impozabil.

Invers însă, dacă aveți o pierdere, aceasta din păcate nu este deductibilă. De exemplu, dacă ați cumpărat un computer cu 3,000$ și l-ați revândut cu 2,000$, nu puteți recupera diferența.

Regulile se schimbă în funcție de scopul activității. Dacă fabricați sau cumpărați obiecte pentru a le revinde online și a face comerț, sumele astfel obținute sunt considerate venituri de afaceri (revenus d’entreprise). Foarte mulți cred că pentru a declara venituri de afaceri trebuie să fi înscris ca o companie, însă acest lucru este fals. Trebuie pur și simplu să cumperi ceva cu intenția de a-l vinde, chiar dacă această activitate nu este ocupația principală.

Regula se aplică indiferent că e vorba de obiecte second hand sau fabricate acasă (săpunurile artizanale, bijuteriile vândute pe Etsy etc.). În toate aceste cazuri, veniturile obținute trebuie declarate.

Nu există o cifră minimă pentru ca acestea să fie considerate venituri de afaceri. Dar, dacă venitul brut atinge 30,000$ pe an, trebuie să vă înregistrați la TPS și TVQ.

Partea bună este că din momentul în care aveți venituri de afaceri, puteți deduce cheltuielile legate de activitatea respectivă, precum costul materialelor sau cel asociat marketingului. Este posibil, de asemenea, și să declarați pierderi.

*Precizăm că de la 25 iunie a.c., rata de includere în venitul impozabil a câștigurilor de capital va crește de la 50% la 66,67%. Pentru persoanele fizice regula se aplică numai de la 250,000$ pe an în sus. Pentru companii și fiducii nu există un astfel de barem, rata de includere majorându-se pentru toate câștigurile de capital realizate.

CITIȚI ȘI:

Precizări privind apostilarea unui document