Un infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, arată că statele UE care oferă educaţie sexuală obligatorie în şcoli au o proporţie mult mai mică a naşterilor ce provin din mame minore sau mame de sub 24 de ani şi în general au o rată mult mai ridicată a sporului natural.

O cercetare a unei echipe multidisciplinare arată că doar 7 state din Uniunea Europeană nu oferă educaţie sexuală obligatorie în şcoli. Aceste ţări sunt în principal din Europa de Est, anume Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, în timp ce Italia este singurul stat vest-european în care educaţia sexuală nu este o parte obligatorie din programa educaţională.

Datele Eurostat arată că există diferenţe semnificative în numărul şi proporţia naşterilor cu mame minore sau foarte tinere între cele două tipuri de state. Cercetătorii au arătat în repetate rânduri că nașterile timpurii tind să aducă şanse scăzute pentru ca mama să încheie un ciclu educaţional complet şi să aibă parte de acces echitabil la piaţa muncii.

În general, în statele cu educaţie sexuală obligatorie doar 1% din naşterile vii au mame minore, în timp ce în statele cu educaţie sexuală opţională, acest procent este de 4% din naşterile vii. Mai mult, deşi cele 7 state fără educaţie sexuală obligatorie adună doar 30% din naşterile anuale din UE, ele consemnează peste 70% din naşterile anuale cu mame sub 14 ani din UE. Dintre aceste state, România singură înregistrează 45% din naşterile cu mame sub 14 ani. Similar, dacă în statele cu educaţie sexuală obligatorie doar 8% din naşteri sunt înregistrate la mame sub 24 de ani, în rândul statelor fără educaţie sexuală, acest procent se ridică la 16%.

Statele fără educație sexuală obligatorie în școală au mult mai multe mame sub 14 ani decât statele cu educație sexuală obligatorie. România este de departe pe primul loc, cu 414 nașteri vii cu mame sub 14 ani în 2021, aproape la fel de multe ca toate celelalte state ale Uniunii Europene împreună.

Datele Eurostat mai arată şi faptul că, în statele cu educaţie sexuală obligatorie, sporul natural (diferenţa dintre rata generală de natalitate minus rata generală de mortalitate) este mult mai ridicat decât în statele fără educaţie sexuală. Astfel, media sporului natural în statele fără educaţie sexuală obligatorie este de -6.7%, în timp ce media sporului natural în statele cu educaţie sexuală obligatorie sporul natural este de -1%, iar în mai multe dintre aceste ţări sporul natural este chiar pozitiv, cel mai mare înregistrat fiind în Irlanda, cu 5.2% şi în Cipru, cu 3.5%. Sporul natural în România este de -7.4%, una dintre cele mai scăzute rate din UE27.

Educaţia sexuală obligatorie în şcoli, subiect controversat în România

Cea mai des întâlnită critică la adresa educației sexuale în şcoli este legată de așteptarea că expunerea la educaţie sexuală creşte incidenţa actelor sexuale la minori. Datele de mai sus arată că tinerele din state fără acces la educaţie sexuală obligatorie au mult mai mari şanse de a deveni mame înainte de a împlini 18 ani decât tinerele din state cu acces la educaţie sexuală.

O altă critică des întâlnită împotriva educației sexuale în şcoli, diametral opusă faţă de prima, afirmă că accesul la educaţie sexuală obligatorie ar putea duce la scăderea sporului natural în România într-un moment în care populaţia ţării scade. Similar, datele arată că statele cu acces la educaţie sexuală au un spor natural mai mare şi aproape pozitiv decât statele fără acces la educaţie sexuală în şcoli.

Infograficul cu datele despre state ce oferă educaţie sexuală obligatorie şi situaţia lor socio-demografică este disponibil aici.

CITIȚI ȘI:

România: Diferența între sexe în rata de ocupare pe piața muncii este în creștere