La 1 noiembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova aleg un nou președinte. Acesta este al doilea scrutin când președintele țării este ales prin vot direct de către cetățeni.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care niciunul dintre candidați nu obține mai mult de 50% din voturi se organizează un al doilea tur.

Șase candidați luptă deja pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova: Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Igor Dodon (oficial candidat independent, dar sprijinit de Partidul Socialiștilor), Tudor Deliu (Partidul Liberal-Democrat), Violeta Ivanov (din partea Partidului „Șor”),  Renato Usatîi (lider al formațiunii „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (liderul Platformei Demnitate și Adevăr).

Campania electorală a demarat oficial vineri, 2 octombrie.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Canada, la acest scrutin, în premieră, vor fi deschise patru secţii de votare în Canada. Acestea vor fi constituite în sediul Ambasadei de la Ottawa şi în orașele Toronto, Montreal şi Calgary. Cetățenii Republicii Moldova aflați în Canada se pot prezenta la alegeri la cea mai apropiată secţie de votare, indiferent de locul de domiciliu sau reședință.

Iată adresele secțiilor de votare:
Montreal
Hotel Terrasse Royale, 5225 Côte-des-Neiges, QC H3S 2T6

Toronto
1170 Sheppard Avenue West, Unit 15, ON M3K 2A3

Ottawa
Sediul Ambasadei: 275 Slater Street, Suite 801, ON K1P 5H9

Calgary
North Glenmore Park Community Association, 2231 Longridge Drive SW, AB T3E 5N5

Scrutinul se va desfășura între orele 07:00 şi 21:00 (ore locale).

Dreptul de vot poate fi exercitat în străinătate pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
● Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat;
● Buletinul de identitate împreună cu fișa de însoțire – valabil;
● Livretul de Marinar – valabil.

În actele de identitate urmează a fi aplicată ștampila: „Alegeri 01.11.2020”.

La votare, fiecare alegător se va prezenta cu mască de protecţie şi un stilou personal. Atenție, accesul se va permite doar cu mască de protecție! Funcționarii electorali, operatorii și observatorii și celelalte persoane implicate în procesul electoral vor avea, la rândul lor, echipamente de protecție: măști, mănuși și viziere.

La intrarea în secția de votare se va efectua termometria obligatorie a fiecărui alegător. De asemenea, la intrare vor fi plasate dozatoare cu soluție pe bază de alcool, în locuri vizibile și accesibile pentru toți.

În incinta secției de votare se pot afla în același timp un număr de alegători egal cu cel al cabinelor de vot.

Persoanele care prezintă simptome ale infecţiei (febră, tuse, respiraţie îngreunată etc.) li se recomandă să se autoizoleze şi să consulte medicul.