În luna septembrie, răcirea economiei canadiene a determinat Banca centrală să mențină dobânda de referință la 5%. Este posibilă o scădere a dobânzilor în primele luni ale lui 2024?

După ce a mărit dobânda cheie de zece ori în decursul ultimului an și jumătate pentru a tempera supraîncălzirea economiei, în septembrie a.c. Banca Canadei a optat pentru o pauză în lupta sa împotriva inflației.

Decizia băncii a fost una la care economiștii și observatorii financiari se așteptau, considerând faptul că modificările dobânzii de referință pot lua și până la 18 luni pentru a-și face simțite efectele și că există pericolul ca mărind-o prea mult și prea rapid încetinirea economiei să fie prea severă.

O serie de indicatori financiari din ultimele săptămâni sugerează că acest lucru ar putea fi posibil, așa cum informează CBC.ca.

Cifrele privind ocuparea forței de muncă pe luna iulie publicate la începutul lunii august au arătat că piața muncii din Canada a pierdut aproximativ 6,000 de posturi, rata șomajului crescând ușor, la 5,5%.

Tot în august, Statistique Canada a publicat date care arată că economia Canadei s-a contractat cu o rată anualizată de 0,2% în al doilea trimestru, după ce creșterea din primul trimestru a fost revizuită de la 3,1% la 2,6%. Aceasta este prima scădere de la debutul pandemiei și un semn că economia ar putea trece printr-o recesiune ușoară.

Poziția Băncii Canadei

În comunicatul care a însoțit decizia sa din 6 septembrie, BoC a declarat că „rămâne îngrijorată de persistența presiunilor inflaționiste subiacente și este pregătită să crească în continuare rata dobânzii de referință, dacă va fi necesar”.

„Valorile inflației de bază (care exclude alimentele și energia – n.a.) pe un an și pe trei luni se situează în jur de 3,5%, ceea ce indică faptul că în ultima perioadă nu a existat aproape nicio mișcare descendentă a inflației de bază”, se precizează în comunicat.

Este deci demn de remarcat faptul că factorii de decizie de la Banca centrală nu închid complet ușa la noi creșteri ale ratelor.

 „Nu cred că suntem într-o recesiune” a spus guvernatorul băncii, Tiff Macklem, într-un speech ținut în fața Camerei de comerț din Calgary luna trecută. El a adăugat că BoC se așteaptă la o „creștere pozitivă scăzută” pentru următoarele câteva trimestre înainte ca economia să recapete vigoare și creșterea să se accelereze.

„Este prea devreme ca să începem să vorbim despre o scădere a dobânzilor” a mai spus acesta, reiterând poziția BoC cu privire la o posibilă creștere a ratelor dacă aceasta va fi necesară.

Ce spun analiștii financiari

La ora actuală, Banca Canadei așteaptă să vadă impactul creșterilor anterioare asupra activității economice, afirmă Randall Bartlett, director general al diviziei de economie canadiană de la Desjardins, într-o notă adresată clienților.

„Odată ce banca va considera că economia a încetinit suficient pentru a permite inflației să revină treptat la ținta de 2%, ne putem aștepta la o scădere a ratei dobânzii. Acest lucru s-ar putea întâmpla încă din primul trimestru al anului 2024”, a mai scris acesta.

În ceea ce privește amploarea și ritmul în care dobânda de referință va descrește, Stephen Brown de la Capital Economics a declarat pentru BNNBloomberg.ca că prevede o diminuare de 50 de puncte de bază în fiecare trimestru al anului viitor, de la 5% la 3%.

Dar, pentru ca BoC să procedeze la o astfel de scădere, trebuie să existe o combinație de factori: o slabă creștere a PIB-ului, o relaxare a presiunilor la nivelul pieţei muncii și o scădere a prețurilor de bază de la o luna la alta, a explicat acesta.

„Am văzut deja existența primilor doi factori, însă presiunile inflaționiste de bază sunt în continuare puternice. Dar cum inflația de bază este considerată un indicator de întârziere, s-ar putea să mai treacă încă câteva luni până când banca va fi încrezătoare în faptul că aceasta este în scădere”, a adăugat el.

Potrivit lui Frances Donald, economist șef și director de strategie macro, chiar dacă datele economice indică o încetinire sau chiar o recesiune, Banca Canadei nu va recurge la anunțarea unor scăderi viitoare ale dobânzii de referință, de teamă să nu intensifice din nou inflația.

„Așteptările inflaționiste ar putea crește din nou iar imobiliarele s-ar putea inflama”, a explicat ea pentru Bloomberg.

Frances Donald anticipează reduceri ale dobânzii în primul trimestru din 2024, dar este ferm convinsă că acest lucru nu va fi comunicat de bancă în prealabil.

Următorul anunț al Băncii Canadei privind dobânda de referință va fi pe 25 octombrie.

CITIȚI ȘI:

O radiografie a situației economice din Canada