Toate incendiile emit gaze cu efect de seră. Incendiile uriașe care au devastat pădurile canadiene în vara acestui an au devenit rapid, în unele cercuri, un pretext pentru a pune la îndoială responsabilitatea umană în ceea ce privește încălzirea globală, susținând că aceste incendii au jucat un rol mult mai mare. Mai jos o analiză făcută de Détecteur de rumeurs și publicată de Agence Science-Presse.

Originea zvonului

Într-o postare pe Instagram, muzicianul american Dave Bray a afirmat că incendiile forestiere din Canada au eliberat mai mult carbon în atmosferă în trei zile decât întreaga umanitate în ultimii 100 de ani. Postarea a fost imediat identificată ca fiind falsă, inclusiv de către site-ul PolitiFact și cotidianul USA Today.

Cât de mult CO2 a fost produs de incendii în 2023?

Incendiile forestiere au atins o amploare fără precedent în acest an. Până la sfârșitul lunii iulie, au ars 120.000 km2, aproape de două ori mai mult decât recordul stabilit în 1995.

Cu o lună mai devreme, pe 27 iunie, Serviciul european de monitorizare a atmosferei, Copernicus, a estimat că incendiile de pădure din Canada au eliberat 160 de megatone de emisii de carbon, echivalentul a 590 de megatone de CO2. Emisiile au continuat să crească în timpul verii, ajungând la 290 de megatone de carbon la 31 iulie, adică 1075 de megatone de echivalent CO2. Institutul de Ecologie Aplicată al Academiei de Științe din China a ajuns la o estimare similară pe 28 iulie: 1,110 de megatone echivalent de CO2.

Recordul anterior al emisiilor data din 2014: incendiile forestiere de atunci au eliberat 138 de megatone de carbon (sau 511 megatone de echivalent CO2).

Cât carbon emit oamenii în fiecare an?

În 2020, an în care pandemia a dus la o încetinire generală a activităților, Canada a produs 672 de megatone de echivalent CO2; în 2019 cifra s-a ridicat la 738.

Aceasta înseamnă că între începutul lunii mai și sfârșitul lunii iulie, incendiile forestiere au generat mai multe emisii de carbon decât întreaga țară într-un an.

Dar emisiile canadiene reprezintă mai puțin de 2% din emisiile globale de GES.

CITIȚI ȘI: Băncile canadiene emit de 2,6 ori mai multe GES decât toată Canada la un loc

În 2022, la nivel planetar, arderea combustibililor fosili a produs 36,600 de megatone de CO2, conform Agenției Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA). Activitățile umane au emis așadar, în 2023, de aproximativ 36 de ori mai mult decât emisiile produse de incendiile forestiere din Canada până la sfârşitul lunii iulie.

Sursa: Agence Science-Presse.

Cât CO2 au emis oamenii de la Revoluția industrială încoace?

Potrivit falsei afirmații răspândită pe rețelele de socializare, incendiile de pădure din Canada din acest an au emis mai multe GES decât au produs activitățile umane timp de un secol.

Potrivit NOAA însă, de la Revoluția industrială oamenii au generat 1,5 milioane de megatone de echivalent CO2. Prin urmare, aceasta înseamnă că emisiile provenite de la incendiile forestiere din Canada reprezintă 0,07% din emisiile produse de umanitate.

Care sunt consecințele pentru atmosferă?

Există un lucru esențial care trebuie luat în considerare atunci când e vorba de incendii de pădure, indiferent cât de masive.

Când arde o pădure, dioxidul de carbon eliberat provine din copaci. Dar pădurile arse cresc din nou, recaptând în lemn și rădăcini cea mai mare parte a carbonului eliberat. Pe termen lung, nu există practic o creștere netă a carbonului atmosferic. Acesta este motivul pentru care, în ciuda unor ani catastrofali în ceea ce privește incendiile forestiere, concentrația de CO2 atmosferic nu s-a schimbat timp de milenii.

Utilizarea industrială a combustibililor fosili aflați în subteran de milioane sau chiar sute de milioane de ani este cea care trimite volume mari de CO2 în atmosferă. Iar acest CO2 îngrijorează deoarece este persistent. Fiecare moleculă rămâne în aer timp de 300 până la 1000 de ani.

Acesta este motivul pentru care concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au explodat în ultimul secol. Observatorul Mauna Loa din Hawaii, care face aceste măsurători din 1958, estimează concentrația de CO2 la 419 părți pe milion în acest an (PPM). Nivelul era de 400 PPM în 2014 și de 369 PPM în 2000.

Măsurând dioxidul de carbon prins în bule de aer din calotele glaciare oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste concentrații de CO2 atmosferic au rămas sub 280 PPM în cursul ultimelor câteva mii de ani.

Dacă ne uităm la datele culese de Observatorul Mauna Loa între începutul lunii mai și sfârșitul lunii iulie, constatăm că nu există o creștere semnificativă a concentrațiilor de CO2 care ar putea corespunde incendiilor forestiere din Canada sau din alte țări din emisfera nordică. Contribuția acestor incendii la dioxidul de carbon atmosferic este deci neglijabilă, în comparație cu activitatea umană.

În concluzie, deși incendiile din pădurile canadiene au doborât recorduri privind emisiile de carbon produse de incendii de vegetație, contribuția lor la creșterea globală a efectului de seră reprezintă doar o mică parte din ceea ce produce arderea combustibililor fosili.

CITIȚI ȘI:

Planeta va depăși pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius până în 2027