În luna iulie, Banca Canadei a crescut dobânda de referință la 5%, continuând politica sa de înăsprire cantitativă. Care sunt factorii interni și externi care au determinat această nouă majorare? O radiografie a situației economice din Canada și a contextului internațional, așa cum reiese din cel mai recent Raport de politică monetară publicat de Banca Canadei.

La nivel global

La nivel global, inflația a scăzut ca urmare a reducerii prețurilor la energie și a diminuării ratei de creștere a prețurilor la mărfuri. În același timp, cererea care se menține robustă și penuria forței de muncă crează presiuni inflaționiste persistente în sectorul serviciilor.

Creșterea economică a fost mai solidă decât s-a anticipat, în special în Statele Unite, unde cheltuielile de consum și de business au fost surprinzător de reziliente. În China, creșterea economică a început să se modereze, după ce a crescut la începutul anului, reflectând o încetinire a exporturilor și un sector imobiliar încă slăbit. În zona euro, economia a încetat, de asemenea, să crească: în timp ce sectorul serviciilor își continuă expansiunea, sectorul de producție se contractă.

Potrivit Raportului de politică monetară din iulie, Banca Canadei prevede o creștere a economiei globale cu aproximativ 2,8% în acest an, cu 2,4% în 2024 și cu 2,7% în 2025.

În Canada

Economia canadiană a înregistrat o creștere ce a depășit așteptările, datorită cererii care a manifestat un puternic dinamism. Creșterea consumului a fost surprinzător de mare, ajungând la 5,8% în primul trimestru al anului în curs. Deși Banca centrală se aștepta la o încetinire a consumului ca urmare a majorărilor succesive ale dobânzii de referință, datele recente – inclusiv privând vânzările cu amănuntul – indică faptul că cererea excedentară ar putea persista mai mult decât a fost anticipat.

În plus, activitatea pe piața imobiliară a cunoscut o creștere. Construcțiile rezidențiale și listările nu satisfac cererea, punând și mai multă presiune asupra prețurilor.

Piața muncii rămâne în continuare strânsă în ciuda indiciilor că numărul lucrătorilor disponibili s-a mărit, iar creșterea salariilor s-a situat în jurul valorii de 4-5% timp de mai multe luni.

Expansiunea demografică puternică rezultată din imigrație contribuie atât la cerere, cât și la ofertă: noii veniți ajută la atenuarea penuriei de forță de muncă dar, în același timp, stimulează cheltuielile de consum și contribuie la o cerere sporită de locuințe.

Pe măsură ce efectele dobânzilor mai mari vor continua să se manifeste, creșterea economică va încetini. Banca centrală o aproximează la 1%, în medie, în a doua jumătate a anului și în primele șase luni ale lui 2024. Aceasta implică o creștere reală a produsului intern brut de 1,8% în 2023 și 1,2% în 2024. Economia este prevăzută să afișeze o modestă ofertă excedentară la începutul anului viitor, până când creșterea economică se va accelera și va atinge 2,4% în 2025.

Progres în lupta împotriva inflației

Inflația în Canada a scăzut la 3,4% în mai. Această scădere considerabilă de la vârful de 8,1% atins în vara trecută este o veste bună. Inflația măsurată de indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut, în general, conform așteptărilor din acest an, reflectând mai mult diminuarea prețurilor la energie decât o scădere a inflației propriu-zise.

Acum însă, când creșterile masive de  prețuri din 2022 nu mai apar în datele anuale, tendința descendentă a inflației va încetini pe termen scurt, notează banca. În plus, cu ratele pe trei luni ale inflației de bază situându-se în jurul valorii de 3½-4% din septembrie anul trecut, presiunile subiacente exercitate asupra prețurilor par să fie mai persistente decât se anticipase. Acest lucru este întărit de sondajele conduse de Banca Canadei, care au arătat că businessurile încă măresc prețurile mai frecvent decât în mod normal.

Potrivit previziunilor din raportul pe luna iulie, inflația măsurată de IPC ar trebui să se situeze undeva la 3% în anul următor, pentru ca mai apoi să scadă gradual și să ajungă 2% la jumătatea lui 2025. Atingerea acestei ținte se va face așadar mai târziu decât se prevedea în rapoartele din ianuarie și aprilie, iar Banca Canadei se declară încă îngrijorată de faptul că progresul spre atingerea acelui 2% ar putea stagna, punând în pericol reîntoarcerea la o perioadă de stabilitate a prețurilor.

Următoarea dată la care Banca Canadei va decide asupra ratei dobânzii de referință este 6 septembrie 2023. Următorul raport de analiză economică și politică monetară va fi publicat pe 25 octombrie 2023.         

CITIȚI ȘI:

Banca centrală a Canadei, luptă împotriva inflaţiei și a informațiilor false