Marți, 10 octombrie, a avut loc lansarea cărții audio „Biochimii paralele” a poetei Liuba Sârbu, un eveniment realizat cu sprijinul Consulatului General al României la Montreal, Asociației Culturale Române și Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa.

Lansarea de la Montreal a avut loc după cele de la Chișinău și București din această vară, care s-au bucurat de prezența binecunoscutei actrițe Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, și cea care a dat glas poeziilor Liubei Sârbu pe cartea audio.

„Atunci când poetesa Liuba Sârbu mi-a dat să citesc, mi-a încredințat aceste poezii, pentru mine a fost foarte emoționant și mi-au atins sufletul. Fiecare poezie are sens, are contrapunct, vorbește despre nevoia de celălalt, despre dragoste și dezamăgire”, a declarat celebra actriță despre această colaborare.

Un alt nume răsunător asociat „Biochimiilor paralele” este cel al marelui compozitor Eugen Doga care semnează muzica acestui volum audio, în interpretarea la pian a lui Matteo Ioan Chirilă, tânăr montrealez câștigător deja a mai multor premii de muzică.

Grafica volumului aparține lui Vasile Botnaru, cunoscut jurnalist și artist din Republica Moldova, cel care a completat cu ilustrațiile sale mesajul liric a mai multor volume semnate de Liuba Sârbu („Floarea sufletului”, „Azi spre mâine”).

La Montreal lansarea acestei cărți audio a fost un frumos prilej de întâlnire pentru membrii comunității noastre proveniți de pe ambele maluri ale Prutului, de celebrare a limbii române, a poeziei și a autoarei, căci ziua de naștere a Liubei Sârbu a coincis cu acest eveniment.

Autoarea alături de dna Cristina Marinescu, gerant interimar al Consulatului General al României la Montreal și dl Sergiu Odainic, ambasadorul Republicii Moldova în Canada.

O seară memorabilă găzduită la Consulatul General al României la Montreal de dna Cristina Marinescu, gerant interimar, la care au participat dl Sergiu Odainic, ambasadorul Republicii Moldova în Canada, dna Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), dna Corina Diana Haiduc, președinta Asociației Culturale Române (ACR), dna Alina Chirilă, fondatoarea grupului vocal Armonia, poetul Adrian Erbiceanu, președintele Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), artistul MARC-Marinescu Constantin, actrița Aliona Munteanu, maestrul Nicolae Mărgineanu și mulți alții.

Cu această ocazie, dl Sergiu Odainic i-a înmânat Liubei Sârbu o Diplomă de Onoare din partea președintei Maia Sandu „pentru activitatea organizatorică prodigioasă de consolidare a diasporei și merite deosebite în facilitarea integrării cetățenilor Republicii Moldova în Canada, în spiritul valorilor identitare naționale”.

Lansarea a inclus numeroase momente emoționante. Amintim mesajul video al Maiei Morgenstern, înregistrat special pentru acest eveniment, alocuțiunea dlui Adrian Erbiceanu, care a prezentat activitatea literară a Liubei Sârbu, momentul muzical live interpretat de tânărul Matteo Chirilă și, desigur, cuvintele poetei însăși, care cu umor și candoare a vorbit despre realizarea acestei cărți audio, despre cât de ușor a fost să-i abordeze pe cei doi titani ai culturii române, și despre versurile sale, pe tema dragostei, în toate registrele posibile, de la pasiune și dăruire la despărțire și trădare.

„Biochimii paralele” (CD, 36 de minute) se poate procura direct de la autoare, contactând-o pe Facebook.

Liuba Sârbu, repere biografice

„Biochimii paralele” este cel de-al patrulea volum de poezii semnat de Liuba Sârbu, după „Oare Luna are casă?” și „Floarea sufletului” (Editura Florile Dalbe, Chișinău, 2015) și „Azi spre mâine” (Editura pentru Literatură și Artă, Chișinău, 2017).

Pe lângă activitatea sa literară, Liuba Sârbu s-a făcut cunoscută și ca organizatoare de spectacole. În decursul timpului, ea a invitat pe scenele montrealeze numeroși muzicieni și actori cunoscuți în Republica Moldova și România. Anul acesta publicul de origine română s-a putut bucura de prezența Maiei Morgenstern (februarie), de vocea Sofiei Vicoveanca (aprilie), de o întâlnire cu scriitoarea Ionela Hadârcă (septembrie) și o proiecție a filmului Carbon (RM, 2022).

Anterior, i-a avut ca invitați pe Eugen Doga (în spectacolul Iubesc Eugen Doga, septembrie 2022), Zdob și Zdub (2018), Carla’s Dreams, INNA, Nicolae Glib, Zinaida Julea și mulți alții.

Liuba Sârbu este și directoarea revistei cultural-distractive pentru copii Pici Voinici, ilustrată de Lică Sainciuc și lansată în februarie 2016, precum și organizatoarea evenimentului online Maraton Diaspoetic dedicat, de asemenea, copiilor, în care sunt discutate și recitate versuri de Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija etc.

Acest text a fost actualizat, în primul paragraf, pentru a menționa Asociația Culturală Română și Ambasada Republicii Moldova la Ottawa ca organizatori ai evenimentului.