Fiind sezonul vacanțelor, ne-am gândit să vă prezentăm câteva aspecte ale demersurilor pe lângă autoritățile de imigrație pe care oricine le poate întâlni: cererea de extindere a șederii în Canada și verificarea medicală.

Unul dintre cititori ne-a prezentat situația următoare: a vrut să rămână mai mult de șase luni în Canada și a făcut o cerere de prelungire a șederii. Cererea i-a fost aprobată, dar a primit și o scrisoare prin care i se indică să facă verificarea medicală în termen de 30 de zile.

Întrebarea cititorului este dacă mai trebuie să facă verificarea medicală și de ce CIC (Citizenship and Immigration Canada) îi cere această procedură, având în vedere că i-a dat deja aprobarea pentru prelungirea șederii. Răspunsul este că da, verificarea trebuie făcută.

În general, vizitatorii care sunt considerați rezidenți temporari nu trebuie să se supună unei verificări medicale. Agenții de imigrație au însă dreptul să o ceară în anumite circumstanțe: ■ Dacă vizitatorul intenționează să rămână în Canada mai mult de șase luni și dacă a locuit în timpul ultimului an într-o țară desemnată, adică o zonă geografică în care sunt semnalate anumite boli transmisibile. Detalii despre definiția termenului de țară desemnată aici.

■ Dacă vizitatorul rămâne în Canada șase luni sau mai puțin sau dacă vine din țări care nu sunt pe lista țărilor desemnate, verificarea medicală nu este de obicei cerută, cu excepția situațiilor în care agentul de imigrație are motive să creadă că persoana respectivă ar putea fi inadmisibilă în Canada din motive medicale.

Tot rezidenți temporari sunt considerați și cei ce au permise de muncă sau permise de studii, situație în care șederea lor va fi mai lungă de șase luni. Pentru această ca-tegorie, agenții de imigrație vor cere o verificare medicală dacă persoanele provin dintr-o țară desemnată și dacă vor lucra sau studia într-un domeniu în care sănătatea publică este un aspect important (sănătate, alimentație, educație sau cei care au grijă de persoane în vârstă sau bolnave).

O altă situație posibilă: CIC poate cere o verificare medicală dacă cei ce fac demersurile sunt în vârstă sau dacă aceștia intenționează să stea o perioadă mai lungă de timp, să zicem un an – cum poate fi cazul când se face o cerere pentru superviza pentru părinți și bunici.

În situația cititorului nostru este un pic surprinzător ca aprobarea prelungirii să vină atât de repede după ce i s-a cerut examenul medical și fără să aibă timp să facă acest examen. Am mai remarcat însă această procedură și în tratarea altor cereri și credem că ofițerul de imigrație nu a vrut să întârzie finalizarea aplicației, pentru că așa cum indică site-ul CIC, timpul de tratare a verificărilor medicale poate lua până la 2-3 luni.

Trebuie citită fișa de vizitator cu atenție, căci în josul paginii, cu litere mici, poate fi specificată efectuarea examenului medical ca o condiție a prelungirii șederii. Ofițerii de imigrație au autoritatea de a decide:
■ Perioada acordată pentru prelungirea șederii;
■ Momentul și locul când vizitatorul trebuie să anunțe că a făcut examenul medical sau dacă a respectat condițiile de supraveghere medicală sau de tratament;
■ Dacă vizitatorul trebuie să prezinte dovezi că a respectat condițiile indicate (dovada plății examenului medical, a programării la medic etc.)

În cele din urmă, chiar dacă agentul de imigrație nu a specificat condiția efectuării verificării medicale pe fișa de vizitator, este mai bine ca rezidentul temporar să o facă, dacă așa i s-a cerut.

Reprezentantul CIC are puterea de a reveni și de a modifica fișa de vizitator dacă după termenul prevăzut (de obicei de 30 de zile) nu i-a parvenit rezultatul verificării medicale. În această situație, este mai costisitor și mai stresant pentru călător să conteste decizia agentului de imigrație de a-i cere verificarea medicala decât să respecte pur și simplu hotărârea lui.

În final, mai aducem în atenția dumneavoastră două elemente:
■ Verificarea medicală este validă 12 luni;
■ Acest control nu poate fi efectuat de orice medic. Există o listă de medici recunoscuți de CIC, numiți medici desemnați, care sunt autorizați să facă evaluarea medicală. Lista acestora este disponibilă la: www.cic.gc.ca/pp-md/pp-list.aspx.

Vă dorim să începeți cu proiecte frumoase acest sezon de vară care s-a cam lăsat așteptat și să auzim numai de bine.