Joi, 13 martie, întâlnirea Clubului de Aur de la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges va fi dedicată dlui Paul Dăncescu, cu ocazia împlinirii a 90 de ani. Întâlnirea se va desfășura în sala 697, începând cu ora 17.00.

Dr. Paul Dăncescu s-a născut în 1927 și a absolvit Facultatea de Medicină din București în 1953. Cinci ani mai târziu a obținut titlul de medic specialist în microbiologie. A lucrat la Institutul Cantacuzino ca medic primar, între 1960-1973, apoi a fost șef al secției de boli parazitare din cadrul Institutului Cantacuzino.

În Canada a ajuns în 1983, stabilindu-se la Montreal. Aici a profesat ca medic și consilier pentru serviciile internaționale ale SACO-Canada (Canadian  Executive Service Organisation). Este membru la The Royal Society of Tropical Medicine (Londra, 1970), expert al Organizaţiei Mondiale de Sănătate (1981), membru corespondent la Société de Pathologie Exotique de l’Institut Pasteur (Paris, 1970), membru al Societăţii de Microbiologie (Bucureşti, 1964) şi autorul a peste 150 de publicaţii ştiinţifice, dintre care două mari lucrări apărute în Franţa privind epidemiologia bolilor parazitare în Coasta de Fildeş, Africa.

În paralel, Paul Dăncescu a avut un rol important în consolidarea și promovarea comunității române din Quebec. Contribuțiile sale la afirmarea culturii române la Montreal sunt multiple și se numără în decenii: a realizat emisiuni de radio în limba română,  a organizat expoziții de artă populară românească și a fondat, în 2004, Asociația Culturală Română (ACR). Grație dumnealui, această asociație a jucat și continuă să joace un rol important în păstrarea limbii și tradițiilor românești și în promovarea culturii române pe meleaguri canadiene. De asemenea, pe lângă rolul său cultural, din inițiativa d-lui Dăncescu, ACR a asumat și un rol social: din 2009, asociația a creat Clubul de Aur, un proiect destinat seniorilor de origine română, pentru a combate izolarea socială și a ameliora calitatea vieții acestora.

În semn de recunoaștere a contribuției sale la promovarea comunității române în Quebec, dr. Paul Dăncescu a fost recompensat, în 2010, cu medalia de argint a Locotenentului-guvernator din Quebec. În același an, Table de Concertation des Aînes de Montréal i-a recunoscut meritele deosebite privind activitatea dedicată persoanelor aflate la vârsta de aur, dăruindu-i o placă de bronz cu mulțumiri.

În octombrie 2016, Academia Română i-a dedicat o sesiune omagială. Prezentarea elogioasă ce i-a fost făcută cu această ocazie va  apărea în publicația  Studii și Comunicări 2017, editată de Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnici al Academiei Române.