Între 10 și 12 mai se va desfășura Salonul anual al ArtTram (Table Ronde sur l’Art de Mont-Royal) în frumoasa și spațioasa sală a Primăriei Mont-Royal. Ca de fiecare dată, la eveniment participă numeroși artiști, membri ai grupului ArtTram. Expoziția cuprinde peste 160 de lucrări și este o desfășurare impozantă de culori, stiluri și teme diverse, pictate în tablouri de dimensiuni variate.

Membră ArtTram, Eva Halus se numără printre participanții de la această ediție a Salonului. Alături de ea, am avut plăcerea să descoperim o altă artistă cu origini românești: este vorba de Josette Wecsu, născută la Paris din părinți români și stabilită la Montreal cu familia acum mai bine de o jumătate de secol. Deși nu a trăit în România, Josette Wecsu vorbește bine românește. A studiat pictura, desenul și sculptura la Școala de Artă din Montreal, după care a obținut un Bachelor in Fine Arts la Universitatea Concordia.

Josette Wecsu.

S-a specializat în pictura în ulei pe pânză și în desen, folosind diverse medii, precum cărbunele și pastelul. Stilul ei artistic este figurativ și modernist, cu geometrizări pronunțate. De asemenea, ea abordează și pictura abstractă, geometrică, digitală și post-contemporană.

Josette Wecsu – „Xavier”, 18″x24″.

Membră ArtTram de trei ani, Josette Wecsu participă la acest salon cu trei tablouri pictate în ulei pe pânză: „Lady in a Black Cape” (18”x24”), „Xavier” (18”x24”) și „Foire Multiculturel TMR” (16”x20”).

Lucrările Evei Halus, tot trei, au o temă florală: „Nuferi IV, Mireasa” – un ulei pe pânză (24”x20”) din seria nuferilor pictați în 2020, „Flori într-o glastră” – un tablou „à la Van Gogh” realizat în 2022  (pastel, 16”x12”) și acuarela „Floare de lămâi”, realizată anul acesta (26”x18”) și inspirată de expoziția în curs la MBAM dedicată marii artiste moderne Georgia O’Keeffe, care în multe din tablourile sale a pictat flori într-o viziune macro, redând cu o deosebită migală detaliile „carnației” petalelor.

Eva Halus – „Floare de lămâi” (Fleur de citronnier), 26”x18”.

Menționăm și faptul că Eva Halus face parte dintr-un comitet ArtTram care organizează pe toată durata anului ateliere demonstrative, în care membrii asociației sunt invitați să prezinte tehnici mai speciale în pictură și desen. Artista va susține o demonstrație de pictură japoneză pe hârtie de orez (tehnica Suiboku) pe 28 mai, la Centre des Loisirs de Ville Mont-Royal, într-un atelier dedicat membrilor ArtTram.

Eva Halus la ediția precedentă a Salonului ArtTram (2023).

Menționăm de asemenea și faptul că în cadrul Salonului, artiștii vor putea expune și un maxim de alte șase lucrări într-o vitrină comună, cât și felicitări realizate după picturile lor. În acest fel, vizitatorii care apreciază talentul unuia sau mai multora din artiști, vor putea achiziționa mai ușor o lucrare, la un preț mai mic.

ArtTram Salon d’Art 2024
10-12 mai 2024
Vernisaj: Vineri 10 mai, între orele 18:00-20:00
90 Av Roosevelt, Mont-Royal, H3R 1Z5
Vizite între orele 13:00 și 20:00 pe 10 mai și între 11:00 și 17:00 pe 11 și 12 mai