Guvernul federal liberal a luat măsuri pentru a proteja lucrătorii temporari (inclusiv categoria ajutor familial) care sunt într-o poziție vulnerabilă față de angajatorii lor.

Considerând cererea mare de mână de lucru străină pe piața de muncă canadiană, guvernul actual a recunoscut nevoia unor măsuri corective în situația în care lucrătorii străini ce dețin un permis de muncă specific pentru un anumit angajator, sunt expuși la acte de violență sau de abuz.

Mai multe studii au arătat că lucrătorii străini suportă situații de violență sau abuz pe motive de situație personală, religie, impactul pe care statutul lor în Canada îl are asupra restului familiei etc. Se pot regăsi într-o astfel de situație de vulnerabilitate persoane care nu vorbesc nici franceza nici engleza și care, din acest motiv, au dificultăți să comunice cu serviciile de asistență; persoane care trăiesc în regiuni izolate și nu au acces la informații adecvate sau la sprijinul unor organisme specializate în acest tip de probleme; lucrători temporari dependenți din punct de vedere emoțional sau financiar de angajatorul lor (care poate fi abuziv sau violent).

Noile măsuri prevăd opțiunea unui permis de muncă deschis, fără obligația obținerii unui EIMT – Étude d’impact sur le marché de travail. Aceste schimbări au scopul de a oferi lucrătorilor străini care sunt sau pot fi victime ale unor acte de violență, posibilitatea de a schimba locul de muncă, deci de a schimba angajatorul. Ele atenuează riscul ca lucrătorul străin să-și părăsească locul de muncă și să lucreze ilegal.

Lucrătorii temporari sunt încurajați să participe la inspecțiile pertinente la vechii angajatori sau recrutori care au fost implicați în actele de violență sau de abuz și să colaboreze cu autoritățile, fără să se tramă că-și vor pierde statutul, că li se va revoca permisul de muncă sau că vor fi obligați să părăsească Canada.            

Actele de violență la care fac referire aceste măsuri presupun următoarele: 
–           Violență fizică, sechestrare;
–           Violență sexuală, contact sexual fără consimțământ;
–           Violență psihologică, amenințări, intimidare;
–           Exploatare financiară, fraudă, excrocherie.

Aceste măsuri au grijă să respecte echitatea procedurală pentru a asigura obiectivitatea intervențiilor. Pe de-o parte lucrătorul străin are dreptul să ceară un permis de muncă deschis pentru lucrători în situație de vulnerabilitate dar, în același timp, acesta trebuie să prezinte dovezi ale situației de violență sau de abuz. Dovezile despre care vorbim sunt documente care să descrie actele de violență sau care să explice de ce există riscul acestora și de ce lucrătorul străin este expus unui tratament abuziv. Guvernul oferă așadar posibilitatea unor intervenții de urgență, dar acestea trebuie motivate cu seriozitate.

Fiind vorba de măsuri recente, așteptam să aflăm detalii despre aplicarea acestui program și vom reveni.