În data de 2 august 2024 s-a stins din viață Melania Rusu Caragioiu, autoare a numeroase volume de poezie și o prezență constantă la activitățile și evenimentele comunității române din Montreal.

Născută la 24 mai 1931 la Ilteu (Arad), Melania Rusu Caragioiu a avut o viață activă atât în România, cât și în Canada. Diplomată în agronomie a Universității Politehnice din Timișoara (1956), a lucrat ca inginer agronom și mai apoi, în urma unei atestări în biblioteconomie, ca bibliotecară la Biblioteca Județeană Timiș din Timișoara (1974-1988). A fost căsătorită cu Gheorghe Caragioiu (1955-1992, până la decesul acestuia) și a avut doi copii, Alexandrina și Theodor. În 1999 s-a stabilit la Montreal, alături de fiica sa și nepotul Victor Nicolae.

Debutul literar s-a produs în 1979, în revista Orizont din Timișoara. Prima carte semnată de Melania Rusu Caragioiu a fost una dedicată copiilor, „Basm și poeme în versuri pentru copii”, care a apărut în 2006 la Editura Cuget Românesc din Bârda, România.

La Montreal s-a remarcat printr-o bogată activitate literară în cadrul mai multor grupuri și asociații de limbă română franceză și italiană. A fost o prezență nelipsită și apreciată la Clubul de Aur al Asociației Culturale Române, în cadrul Asociației Scriitorilor Români din America de Nord (ASRAN), în calitate de cofondator și vicepreședinte, precum și la Anneau Poétique, o asociație quebecheză de poezie la a cărei creare, în 2003, a contribuit, numărându-se și de această dată printre fondatori. Între 2005 și 2007 a fost secretara asociaţiei Congresul Român-Canadian.

Melania Rusu Caragioiu a iubit și cultivat limba română atât prin numeroasele comunicări și apariții în cadrul activităților desfășurate în comunitate și a colaborărilor la reviste și alte foruri culturale, cât mai ales prin intermediul cărților publicate.

De-a lungul vieții, Melania Rusu Caragioiu a primit o serie de distincții pentru activitatea literară și culturală și pentru implicarea sa comunitară, dintre care amintim: Diplomă de onoare acordată de orașul Băile Herculane în 1986 pentru activitatea sa de conservare a cărților rare; Diplomă de excelență din partea Ambasadei Republicii Moldova din Canada, decernată în 2016 în cadrul Festivalului Focul din Vatră; Diplomă de Cetățean al Culturii Naționale, decernată în 2017 de Consulatul General al României la Montreal; Medalia Centenarului Unirii acordată în 2018 de către regruparea asociațiilor comunitare și culturale românești din Montreal.

La acestea se adaugă o serie de diplome și mențiuni din partea revistelor Starpress (România-Canada-SUA), Bogdania (București), Destine literare (ASRAN, Montreal), Claviaturi (Brașov), precum și din partea Asociației Culturale „Constantin Brâncuși” din Timișoara, a Festivalului Internațional al Scriitorilor și Artiștilor de la Val-David (QC, Canada), a Cenaclul Mihai Eminescu din Montreal și a Ligii Scriitorilor Români.

Melania Rusu Caragioiu a iubit și cultivat limba română atât prin numeroasele comunicări și apariții în cadrul activităților desfășurate în comunitate și a colaborărilor la reviste și alte foruri culturale, cât mai ales prin intermediul cărților publicate – 11 volume de poezie și 9 cărți pentru copii. Dintre acestea amintim:

,,Basm și poeme în versuri pentru copii”, Editura Cuget Românesc, Bârda, 2006
„Doi pisoi cu ochi de stele” (carte pentru copii), Editura Cuget Românesc, Bârda, 2007
„Furtuni fecunde” (vers alb), Editura Cuget Românesc, Bârda, 2011, și Editura Destine, Montreal, 2012
„Spre ceruri sacre” (poeme religioase și confesiuni), Editura Cuget Românesc, Bârda, 2012
„Pinteni cu năluci” (vers clasic), Editura Singur, Târgoviște, 2012
„Pe igliță” (sonete), Editura Singur, Târgoviște, 2013
„Aventuri cu Luc-Piticul, care face pe voinicul” (carte pentru copii), Editura Singur, Târgoviște, 2014
„Poeme într-un stih” (cugetări, haiku), Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2014 
„Cântați poeți, cântați” (versuri omagiale închinate poeților), Editura Singur, Târgoviște, 2017
„Le porcelet curieux” (e-book, aventuri pentru  copii), Édition 999