România va participa pentru prima oară la competiția internațională Invictus Games care anul acesta va fi găzduită de Toronto, în perioada 23-30 septembrie.

Jocurile paralimpice Invictus se vor derula anul acesta la Toronto, în perioada 24-30 septembrie. Competiția a fost înființată de Prințul Harry al Marii Britanii în 2014 și este destinată militarilor din mai multe state NATO care au fost răniți în luptă şi care, chiar dacă acum au diferite dizabilităţi, îşi continuă activitatea în cadrul armatei. Invictus înseamnă în latină „invincibil”.

România va participa pentru prima dată la această olimpiadă a militarilor răniți în războaiele din ultimii ani, alături de 16 alte țări.

Lotul care va reprezenta România la această competiție internațională este compus din 15 militari răniți în teatrele de operații din Afganistan și Irak, selecționați din lotul lărgit. Ei vor concura la șapte discipline sportive: atletism, ciclism, canotaj în sală (la simulator), haltere, tir cu arcul, înot, volei din șezut. Iată numele lor, potrivit site-ului invictus.armataromaniei.ro:

ATLETISM
Maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan; plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan; sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.

CICLISM
Plutonier adjutant principal Costel Stanciu, rănit în anul 2012, în Afganistan; plutonier adjutant Costinel Slăniceanu, rănit în anul 2006, în Afganistan; plutonier major Irinel Matei, rănit în anul 2008, în Afganistan.

CANOTAJ ÎN SALĂ (LA SIMULATOR)
Locotenent Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan; plutonier major Dumitru Paraschiva, rănit în anul 2009, în Afganistan.

HALTERE
Maior Nicolae Grigore, rănit în anul 2007, în Afganistan; plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă, rănit în anul 2010, în Afganistan.

TIR CU ARCUL
Caporal Eugen Pătru, rănit în anul 2014, în Afganistan; plutonier Ionuț Butoi, rănit în anul 2008, în Afganistan; colonel Augustin Pegulescu, rănit în anul 2009, în Afganistan; colonel (rtr.) Dorin Petruț, rănit în anul 2007, în Irak.

ÎNOT
Plutonier major Ionel Eugen Bida, rănit în anul 2010, în Afganistan;

La disciplina de echipă Volei din şezut sunt înscrişi toţi cei 15 sportivi.

Ediția 2017 va reuni aproape 600 de sportivi, care se vor întrece în cadrul a 12 discipline.
Competițiile se vor desfășura în locuri precum: Air Canada Centre, Fort York National Historic Site, Nathan Phillips Square – cea mai mare piață publică din Canada, Ryerson’s Mattamy Athletic Centre, Toronto High Park etc. Mai multe detalii pe site-ul: www.invictusgames2017.com.

Prima ediţie a Jocurilor Invictus a avut loc la Londra, în 2014, şi a fost urmată de Invictus 2016, organizată de SUA la Orlando, Florida. Jocurile Invictus 2018 se vor desfășura la Sydney, Australia. Participarea României are ca scop sprijinirea recuperării fizice şi psihice prin sport și creșterea gradul de informare în rândul publicului românesc cu privire la problematica militarilor răniți și a familiilor acestora.