GUVERNUL CANADIAN AMELIOREAZĂ PROCESUL DE PRIMIRE ȘI PROCESARE A CERERILOR DE PARENAJ PENTRU PĂRINȚI ȘI BUNICI
Pe 20 august, ministrul Imigrației Ahmed Hussein a anunțat că guvernul canadian va accepta în 2019 până la 20,000 de cereri de parenaj pentru părinți și bunici. Ministrul a luat această decizie în urma constatării interesului manifestat pentru acest program (Parents and Grandparents Program/ Programme des parents et des grands-parents). Precizăm, de asemenea, că ministerul a redus numărul cererilor care așteaptă să fie procesate de la 167.000 la circa 26.000 în iunie 2018.

Pentru 2018, Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) a prevăzut să trimită o nouă rundă de invitații celor care și-au manifestat interesul să-și sponsorizeze părinții în perioada 2 ianuarie – 1 februarie 2018. Invitațiile suplimentare vor fi trimise aplicanților selectați printr-un proces aleatoriu, ca și până acum. Sponsorii care primesc invitația au la dispoziție 60 de zile de la data primirii acesteia pentru a trimite o aplicație completă.

CANADA CERE VERIFICĂRI BIOMETRICE
Începând cu 31 iulie, Canada cere amprentele digitale și o fotografie celor care fac o cerere pentru a obține o viză de turist, un permis de muncă sau studii, rezidența permanentă sau statutul de refugiat, și care provin din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Verificarea biometrică este folosită în momentul cererii vizei, dar și la intrarea în Canada. Cu aceste date personale agenții de imigrație pot verifica identitatea persoanei și dacă aceasta are antecedente criminale sau a comis fapte considerate infracțiuni de imigrația canadiană.

Cetățenii români care vor să viziteze Canada și care posedă un pașaport electronic și au obținut autorizația electronică de călătorie (Autorisation de voyage electronique – AVE/ Electronic Travel Authorization – eTA) nu au nevoie de verificare biometrică. Cei care nu au un pașaport electronic trebuie să aplice pentru viză de intrare. În acest caz este indicat ca demersurile să fie făcute din timp pentru obținerea vizei și efectuarea verificării biometrice.

Toți călătorii care sosesc în Canada și au vârste cuprinse între 14 și 79 de ani trebuie să furnizeze aceste informații biometrice, cu excepția celor care cer statutul de refugiat, pentru care nu există limită superioară de vârstă.

Operațiunea de furnizare a amprentelor nu durează mult și costă 85 de dolari canadieni pentru o persoană sau 170$ pentru o familie care aplică împreună. Opt dintre marile aeroporturi canadiene sunt echipate cu chioșcuri de autoverificare unde amprentele și fotografiile sunt confirmate, iar călătorii fac o declarație pe ecran (on-screen declaration). La celelalte aeroporturi și în punctele de frontieră terestre verificarea amprentelor va fi la latitudinea agenților de la Canada Border Services Agency. În cazul celor care sunt în afara Canadei și aplică pentru prima dată pentru viză, informațiile biometrice vor fi furnizate la un Authorized Visa Application Centre (VAC).

Concret, procedura se derulează în felul următor: se face aplicația pentru viză, online sau prin poștă, după care persoana respectivă primește o înștiințare prin care i se cere verificarea biometrică și plata taxei de 85$. După trimiterea chitanței (upload în dosarul online), aceasta va obține o scrisoare cu instrucțiuni speciale de la IRCC cu care trebuie să se prezinte la cel mai apropiat VAC. Pentru compatrioții noștri care se află în România, link-ul VAC din București este disponibil aici.

NOU PROGRAM DE IMIGRARE ÎN QUEBEC INSPIRAT DE EXPRESS ENTRY
Un nou program de imigrare a intrat în vigoare în Quebec începând cu data de 2 august. Acesta este dedicat lucrătorilor calificați și se inspiră din Express Entry existent în sistemul federal. Programul este bazat pe un sistem de clasare a declarațiilor de interes (Système de classement pour les déclarations d’intérêt /Expression of Interest ranking system) și ia în considerare, printre alți factori, experiența profesională acumulată în SUA. Sistemul de imigrație din Quebec devine astfel singurul din Canada care ține cont de acest element.

Lucrătorii calificați care vor să intre pe piața muncii din Quebec și își construiesc un profil în noua Expression of Interest Bank sunt împărțiți în două grupuri: unul pentru cei care au o ofertă de lucru în Quebec sau trăiesc deja aici și îndeplinesc o serie de alte criterii specifice, și altul pentru cei care trăiesc în afara provinciei.