Măsurile restrictive privind zborurile intra-europene, transportul comercial rutier de persoane, izolarea la domiciliu, închiderea unor puncte de trecere a frontierei se reînnoiesc prin declararea stării de alertă, informează Ambasada României în Canada.

Astfel, zborurile dinspre și către cele 12 state din fosta zona roșie continuă să fie suspendate din 15 mai, orele 00.00, timp de 14 zile (art. 10 din anexa la hotărârea CNSSU de stabilire a stării de alertă).

Transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate dinspre și către cele 10 state europene, inclusiv Turcia, continuă să fie suspendat din 15 mai orele 00.00, pana la 1 iunie (art. 11 din anexa la hotărârea CNSSU de stabilire a stării de alertă).

Zona roșie a dispărut, în schimb s-a generalizat zona galbenă, astfel că se instituie măsura izolării la domiciliu pentru orice persoană, cu excepțiile detaliate în textul normativ, care sosește în România (se menține carantina instituționalizată la cerere). Izolarea se extinde asupra membrilor familiei cu care persoana locuiește (art. 14 din anexa la hotărârea CNSSU de stabilire a stării de alertă).

Se menţine închiderea temporară, parțială sau totală, a unor puncte de trecere a frontierei (art. 16 din anexa la hotărârea CNSSU de stabilire a stării de alertă).

În plus, de interes pentru românii care circulă cu pașaport canadian este faptul că se menţine regimul de interdicție la intrarea în România aplicabil străinilor și apatrizilor, cu excepțiile stabilite prin regimul anterior al stării de urgență (art. 9 din anexa la hotărârea CNSSU de stabilire a stării de alertă).

Textul Hotărârii CNSSU privind starea de alertă: https://www.mai.gov.ro/hotarare-nr-24-din-14-05-2020-privind-aprobarea-instituirii-starii-de-alerta-la-nivel-national-si-a-masurilor-de-prevenire-si-control-a-infectiilor-in-contextul-situatiei-epidemiologice-generate/

Anexa în care sunt detaliate măsurile valabile pe durata stării de alertă, inclusiv cele de mai sus: https://www.mai.gov.ro/masuri-de-prevenire-si-control-a-infectiilor-aplicabile-pe-durata-starii-de-alerta-anexa/